Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата в САЩ оттегли обвиненията срещу Алек Болдуин за непредумишлено убийство


Адвокатът на Алек Болдуин приветства решението, предстои допълнително разследване за стрелбата на снимачната площадка
Адвокатът на Алек Болдуин приветства решението, предстои допълнително разследване за стрелбата на снимачната площадка

Прокуратурата в Ню Мексико, САЩ, съобщи, че оттегля обвиненията срещу актьора Алек Болдуин за стрелбата по операторката Халина Хътчинс, която почина на снимачната площадка на уестърна "Ръжда".

На 65-годишния носител на наградата "Еми" бяха повдигнати две обвинения в непредумишлено убийство за инцидента, при който по време на снимките през октомври 2021 г. Хътчинс беше убита от куршум, изстрелян от реквизитен пистолет Colt .45, използван от него. При стрелбата режисьорът Джоел Соуза беше ранен.

Актьорът беше обвинен, че е проявил "безразсъдно" пренебрежение към безопасността при смъртта на Хътчинс.

Развитието идва по-малко от две седмици преди началото на съдебния процес и то не е окончателно.

В изявление, публикувано от специалните прокурори на Ню Мексико Кари Мориси и Джейсън Луис, се казва, че "през последните няколко дни ... бяха разкрити нови факти" по случая, които изискват допълнително разследване.

Според "Лос Анджелис Таймс" прокурорите наскоро са научили, че пистолетът е бил модифициран с нов спусък по начин, който би могъл да увеличи вероятността от неправилен изстрел.

„Това решение не освобождава г-н Болдуин от вина и обвиненията могат да бъдат повдигнати отново“, се казва още в изявлението.

Адвокат на Болдуин обаче приветства хода на прокурорите.

„Доволни сме от решението и насърчаваме правилното разследване на фактите и обстоятелствата около този трагичен инцидент“, каза Люк Никас пред BBC.

Самият Болдуин не се признава за виновен и твърди, че пистолетът е гръмнал случайно. Той многократно е казвал, че членовете на екипа са го информирали, че не е зареден. Използван бил изразът "хладно оръжие" - термин от бранша, който означава, че пистолетът или не е зареден, или има халосни патрони. Разследващите не са успели да установят как истинските патрони са попаднали на снимачната площадка.

Болдуин дори настояваше, че не е натискал спусъка, но доклад на ФБР по-късно заключи, че няма как да е стреляно, без той да е бил дръпнат.

Той се съгласи с условията на съда да използва оръжие и да употребява алкохол.

Оръжейникът на филма, Хана Гутиерес-Рийд, също е изправена пред две обвинения за непредумишлено убийство. В изявлението на спецпрокурорите се казва, че те остават непроменени. Нейният адвокат каза пред BBC News, че очаква „в края на този процес Хана също да бъде оневинена“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG