Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски съд наложи задочен арест на Христо Грозев


Разследващият журналист Христо Грозев
Разследващият журналист Христо Грозев

Лефортовският районен съд в Москва наложи задочен арест за два месеца на разследващия журналист от "Белингкат" Христо Грозев за незаконно преминаване на руската границата, съобщиха от пресслужбата на съдилищата.

Не е уточнено кога и при какви обстоятелства се предполага, че българинът е извършил такова нарушение.

Би Би Си цитира руската държавна агенция ТАСС, според чиито източници от правоохранителните служби Грозев е обвинен в организиране на бягството зад граница на руския журналист и издател на The Insider Роман Доброхотов.

Доброхотов, който си е сътрудничил с Грозев, напусна Русия през 2021 г., след като къщата му беше претърсена, а паспортът - иззет, припомня Current Time.

Решението на съда в Москва идва часове, след като руските следствени органи внесоха искане за задочно арестуване на Христо Грозев. Според кореспондент на "Медиазона", заседанието се е състояло при закрити врата. Документът по делото е с ограничен достъп в информационната система на московските съдилища.

Максималното наказание за нелегално преминаване на руската граница е до 2 години затвор, съобщи БТА. Съгласно съдебното решение, Грозев ще бъде задържан за срок от два месеца, ако бъде арестуван или екстрадиран на територията на Русия.

Грозев реагира на новината в профила си в Туитър, като цитира самия Доброхотов: "Защо просто не ни отровят задочно и да се приключва".

През декември миналата година стана ясно, че Грозев е обявен за издирване от Русия. Руското Министерство на вътрешните работи съобщи, че журналистът е издирван по "член от Наказателния кодекс на Руската федерация". Не беше уточнено какви са предполагаемите нарушения.

Тогава той каза, че вероятно е издирван заради разкриването на секретна група, която програмира целите на руските ракети в Украйна.

Христо Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. и е български гражданин, част от разследващия проект "Белингкат". Русия е обявила организацията за "чуждестранен агент", а дейността ѝ - за "нежелана".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG