Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов търси "смели партии" да подкрепят бюджета. Асен Василев откри грешки за над 4,5 млрд. лева


Колаж на Асен Василев и Бойко Борисов
Колаж на Асен Василев и Бойко Борисов

Лидерите на най-големите парламентарно представени политически сили - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Борисов и Асен Василев коментираха представения в петък от служебното правителство на Гълъб Донев проект на бюджет за 2023 г. Той предвижда забавяне на растежа и дефицит от 6.4% от брутния вътрешен продукт, което е почти 12 млрд. лв., както и нов дълг от 13,7 млрд. лв.

На пресконференция в централата на ГЕРБ, излъчвана на живо от профила на Бойко Борисов във Фейсбук лидерът на партията се обърна към лидерите на коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) с въпроса откъде могат да се отрежат разходи. Той за пореден път ги призова да съставят заедно правителство.

Коалицията ГЕРБ-СДС е първият мандатоносител за съставяне на правителство, след като след последните парламентарни избори на 2 април влязоха в парламента с най-много депутати - 69. ПП-ДБ е втора политическа сила с 64 депутати. Останалите партии са “Възраждане” с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и “Има такъв народ” - с 11 народни представители.

ПП-ДБ ще получи от президента Румен Радев втория мандат, ако в 7-дневен срок след връчването на първия ГЕРБ не предложи състав на правителство. По-рано в събота Росен Желязков от ГЕРБ каза, че партията му е готова да не предложи кабинет с първия мандат, ако ПП-ДБ каже, че с нейния мандат може да сформира мнозинство.

В последните дни ГЕРБ-СДС многократно повтаря, че вижда стабилен вариант за правителство с коалицията ПП-ДБ. Тя обаче каза, че няма да участва в кабинет с партията на Бойко Борисов. Двете формации все пак се разбраха за общи законодателни приоритети, което даде повод на мнозина да ги нарекат "оформящо се парламентарно мнозинство".

"За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. лв. - това са колкото две магистрали "Хемус" или колкото да ремонтираме всички училища в България", каза Деница Сачева от ГЕРБ.

По думите й бюджетът съдържа скрити дефицити - разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП, както и разходите за здравeопазване, социални помощи и обезщетения.

Според ГЕРБ се налага или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната. Делян Добрев определи ситуацията като "драматична", а изход от нея видя в намирането на "голямо мнозинство" в парламента, което да вземе "непопулярни решения".

"Огромна дупка в бюджета - това наследихме от управлението (на кабинета "Петков" - бел.ред.), сега трябва да търсим възможности как да се справим", каза Десислава Атанасова.

По думите на Бойко Борисов се налагат три основни изхода - или вдигане на данъци, или рязане на разходи или нови избори и оставяне на дефицита да нарасне до 70 млрд. лева.

"Тука или ще има смели и храбри партии, които ще защитят държавата си(...) като на първо място поставям ПП-ДБ, (...) или заставаме заедно зад бюджета и реформите, или пускаме дълга и държавата ще колабира юни месец, ако не натиснем копчето за нов 12 млрд. (лв. бел.ред.) дълг", каза Бойко Борисов.

По-късно съпредседателят на ПП Асен Василев публикува видео във Фейсбук, в което казва, че е видял две грешки в бюджета на Донев и поправянето им сваля дефицита на 3,6%, (или с над4,5 млрд.лв.) без да се орязват предвидените за пенсии и заплати пари и без да се вдигат данъците.

"Като получим детайлната информация от Министерство на финансите и прегледаме бюджета на Гълъб Донев перо по перо, спокойно ще се вместим в 3% дефицит", каза той.

"Пари има за всичко, стига да не се краде", завърши Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG