Връзки за достъпност

Извънредни новини

Литва, Латвия и Естония привикаха китайските посланици след изказване за суверенитета им


Думите на китайския дипломат Лу Шае предизвикаха остри критики на балтийските страни. Архивна снимка
Думите на китайския дипломат Лу Шае предизвикаха остри критики на балтийските страни. Архивна снимка

Латвия, Литва и Естония привикаха китайските си посланици във министерствата на външните работи в Рига, Вилнюс и Талин след изявлението на китайски дипломат за суверенитета на постсъветските страни.

Отговаряйки на въпроса дали Крим принадлежи на Украйна, китайският посланик във Франция Лу Шае каза в ефира на информационния канал La Chaîne Info, че постсъветските страни нямат валиден статут в международното право.

Помолен да изясни позицията си за Крим и да отговори на въпроса дали Крим е Украйна, Шае каза: "Зависи как възприемате проблема". И добави че Крим е "руски от самото начало", след което е прехвърлен на Украйна от Хрушчов. Той е диктатор на СССР, застанал начело на тоталитарния комунистически режим в страната след смъртта на Йосиф Сталин.

В отговор на казаното от журналиста, че международното право разглежда Крим като територия на Украйна, дипломатът каза, че държавите от бившия Съветски съюз нямат статут в действащото международно право. Той добави, че "няма международно споразумение, което да уточнява статута им на суверенни страни". Такова споразумение не е необходимо, бившите съветски републики в рамките на СССР обявили суверенитет бяха признати от други държави и приети в ООН.

Лу Шае добави още, че светът не трябва да се кара за "такива проблеми" и призова за прекратяване на огъня в Украйна. Думите му предизвикаха незабавни международни реакции.

Украинският посланик във Франция Вадим Омелченко коментира речта на своя китайски колега в Туитър, като каза, че Лу Шае "или има очевидни проблеми с географията, или подобни изявления противоречат на позицията на Пекин [за мира в Украйна]".

"Тестовият въпрос "чий е Крим?" е винаги показателен, "Следващият път би било добре да разширим с въпроса "чий е Владивосток?", написа той.

"Няма място за двусмислие. Крим е Украйна. Съветската империя вече не съществува. Историята продължава напред", пише още Омелченко.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс написа в Туитър: "Забележките на китайския посланик във Франция за международното право и суверенитета на нациите са напълно неприемливи. Очакваме разяснение от китайска страна и пълно опровержение на това изявление."

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис каза в Туитър, че отговорът на посланика показва защо балтийските държави "не вярват на Китай като посредник за мир в Украйна".

Естонският външен министър Маргус Цахкна каза, че държавата призовава китайския посланик, за да "изясни, че подобни възгледи са неприемливи и че Естония е суверенна държава", съобщи Delfi.

Говорител на френското министерство на външните работи каза, че Франция изразява "пълната си солидарност" с всички страни, за които може да се отнасят думите на посланика, и добави, че те са постигнали независимост "след десетилетия на потисничество".

"Що се отнася до Украйна, тя беше призната от международната общност, включително от Китай, в границите си от 1991 г., в които влиза и Крим", добави той.

Говорителят каза още, че Китай ще трябва да изясни дали изявленията на посланика отразяват позицията на китайската държава или не.

Пекин не коментира ситуацията след реакцията на Франция, балтийските страни и Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG