Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай се е съгласил да предостави оръжие на Русия, гласят изтекли документи


Президентът на Китай Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин по време на поредицата от срещи между тях в Москва в средата на март.
Президентът на Китай Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин по време на поредицата от срещи между тях в Москва в средата на март.

Китай е одобрил „предоставяне на смъртоносна помощ“ за Русия във войната ѝ срещу Украйна. Това гласи публикация на Вашингтон пост, която се позовава на изтекли секретни документи на американските служби.

Пекин е планирал да изпрати на Москва военна техника, чиято доставка да бъде представена като изпращане на цивилен товар.

Според изданието, което е разгледало класифицираните файлове, качени в частен чат, службите на САЩ за прихванали съобщение от руската Служба за външно разузнаване (СВР). Документът от февруари 2023 г., описва китайско одобрение за „по-нататъшно предоставяне“ на тайни оръжейни доставки.

Министърът на външните работи на Пекин Цин Ган каза в петък, че китайското правителство не изпраща и няма да изпраща оръжия на Русия.

„Ние не доставяме и няма да доставяме оръжия на страните в конфликта“, каза Ган и добави, че стоките с двойна употреба, които могат да се използват и за граждански, и за военни цели, се „контролират от закона“.

Документите са част от теча на над 100 поверителни документа на американски служби, които са свързани пряко с войната в Украйна. Сред тях бяха такива и с гриф „Строго секретно“. Тяхната автентичност не е потвърдена.

В четвъртък ФБР задържа заподозрян за теча 21-годишен член на разузнаването на Военновъздушните сили на Националната гвардия на САЩ. Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че той ще получи обвинения по американския Закон за шпионажа.

Пред Вашингтон пост високопоставени източници от Белия дом и Пентагона са коментирали, че „не са виждали“ доказателства, че Китай е предоставял оръжия или смъртоносна помощ на Русия. Те обаче са изразили „безпокойство“ от действията на Пекин, които „продължават да се наблюдават“. Източниците на вестника са поискали да запазят анонимност.

Публикуваната информация идва на фона на редица предупреждения от страна на Белия дом към Китай именно срещу изпращането на военна помощ за Русия и намеса на нейна страна във войната в Украйна. Досега Китай отхвърли всички обвинения и предупрежденията от страна на Вашингтон.

Китай твърди, че поддържа „неутрална“ позиция по отношения на войната и твърди, че не предоставя подкрепа нито на едната, нито на другата страна.

Разкритията идват и на фона на повишено напрежение между САЩ и Китай. Основна причина за това е китайската политика спрямо Тайван. През седмицата китайската армия проведе учения за въздушна и военноморска блокада около островната държава, като китайски самолетоносач се включи в бойните патрули.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под контрола на Пекин.

По-рано държавният секретар Антъни Бликнен отмени своя визита в Китай заради балони, за които се твърди, че се използват за шпионаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG