Връзки за достъпност

Извънредни новини

В САЩ арестуваха 21-годишен гвардеец, заподозрян за теча на документи от Пентагона


Кадър от разпространеното видео със задържането на Джак Тейшера в дома му в Дайтън, Масачузец.

21-годишният член на разузнаването на Военновъздушните сили на Националната гвардия на САЩ Джак Тейшера е задържан във връзка с теча на поверителни документи от американски служби. Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че на Тейшера ще бъдат повдигнати обвинения по Закона за шпионажа.

В началото на април в социалните мрежи се появиха над 100 поверителни документа на американски служби, които са свързани пряко с войната в Украйна. Сред тях бяха такива и с гриф „Строго секретно“. Изтеклите документи представляват снимки на хартиени копия на сводки на разузнаването за военните действия, както и карти с нанесени позиции на украинската и руската армии. Според проверка на разследващия сайт Белингкат част от документите са били редактирани.

Тейшера е бил задържан от тежковъоръжени командоси и агенти на ФБР в дома си в Дайтън, щата Масачузец на 13 април. Той е бил разкрит като лидер на онлайн чат група, в която за пръв път се появиха документите. Според обвиненията той е споделял класифицирана информация в групата в продължение на месеци.

От Пентагона съобщиха, че ще направят оценка на политиката си за разпределение на секретна информация и че продължават да разследват размера и естеството на всички изтекли документи. От военното министерство на САЩ казаха още, че „е в духа“ на американската армия да поверява на млади военнослужещи високи нива на отговорност.

Президентът Джо Байдън, който е на посещение в Ирландия, каза, че притеснителното в ситуацията е не самият теч, а че изобщо такъв е възможен.

„Не се притеснявам за теча. Притеснен съм, че изобщо се случи. Не ми е известно нещо от текущите данни да ма сериозни последици“, каза още Байдън.

В една от сводките от изтеклите документи пише, че България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29. Това е маркирано като "предизвикателство", защото би оставило България без изтребители, които да охраняват въздушното пространство.

От българското Министерство на отбраната (МО) отрекоха да са провеждани разговори за безвъзмездно предоставяне на българските МиГ-29 на Украйна.

Някои от документите включват подробни сведения за обучението на войници и оборудването, които се предоставят на Украйна, докато тя събира дузина нови бригади за настъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG