Връзки за достъпност

Извънредни новини

Назрява ново напрежение между Азербайджан и Армения заради Нагорни Карабах


Мостът на Хаакар в Армения, Нагорни Карабах, 23 април 2023 г.

Азербайджан и Армения си размениха нови обвинения в неделя заради предполагаеми военни доставки в чувствителен район Нагорни Карабах около общата граница на двете кавказки държави. Това съобщиха арменската и азербайджанската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

"Замразеният конфликт" между двете страни избухна бурно през 2020 г. в интензивни боеве, които продължиха шест седмици преди прекратяването на огъня с посредничеството на Русия. В резултат Армения и етническите арменци загубиха контрола над части от Нагорни Карабах и седем съседни области.

Напрежението избухна отново наскоро, когато на границата между двете държави загинаха четирима арменски войници и трима азербайджански.

Липсата на хранителни продукти в Нагорни Карабах се изостря заради нередовни доставки, а цените на храните и другите стоки се повишиха значително.

В неделя азербайджанската гранична служба обвини арменската страна в прехвърляне на "продължаващи военни доставки от Армения към Нагорни Карабах". Ерерван многократно отрича това твърдение.

Армения от своя страна обвини Азербайджан, че търси претекст за изолиране на карабахските арменци.

Етническите арменски лидери в Нагорни Карабах също обвиниха Баку в нарушаване на условията на договореното с посредничеството на Москва споразумение за прекратяване на огъня от 2020 г. Според него пътят, минаващ през зоната с ширина пет километра, известна като Лачинския коридор, трябва да бъде под контрола на руски миротворци.

Последният инцидент идва ден след като Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че трима азербайджански военнослужещи са били ранени, след като автомобилът им е бил взривен от мина, за която се предполага, че е доставена от Армения.

В друго изявление министерството твърди, че руските миротворци, контролиращи района, отново са помогнали на арменците да транспортират "военни товари" от Армения до Нагорни Карабах през пътя Лачин. Армения отхвърли и двете обвинения.

Пред парламента по-рано тази седмица арменският премиер Никол Пашинян каза, че Армения признава териториалната цялост на Азербайджан и е готова да подпише съответен мирен договор с Баку.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG