Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай се дистанцира от своя посланик, поставил под въпрос суверенитета на постсъветски страни


Китайският посланик във Франция Лу Шайе, 29 август 2019 г.

Китайското външно министерство каза в понеделник, цитирано от Би Би Си, че уважава независимостта на всички бивши съветски републики.

Позицията е във връзка с изказвания на китайския посланик в Париж Лу Шае от петък, че въпросът за принадлежността на полуостров Крим към Украйна не е еднозначен и че държави като Украйна не могат да разчитат на международното право, за да защитават суверенитета си. Лу каза също, че постсъветските страни нямат валиден статут в международното право.

Той добави, че "няма международно споразумение, което да уточнява статута им на суверенни страни". Такова споразумение не е необходимо. Бившите съветски републики в рамките на СССР, обявили суверенитет, бяха признати от други държави и приети в ООН.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин отхвърли позицията на г-н Лу и каза, че Пекин уважава суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави и поддържа целите и принципите на Устава на ООН. По нейни думи "всяка република, членувала в Съветския съюз, има статут на суверенна държава след разпадането му".

Китайското посолство в Париж също се дистанцира от позицията на Лу, като каза в изявление, цитирано от АФП, че изказванията му са негова лична гледна точка.

В неделя Латвия, Литва и Естония привикаха китайските посланици в своите страни, за да обяснят позицията на Лу. Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски нарече изявлението "напълно неприемливо", а висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че по време на разговорите в Люксембург относно отношенията между ЕС и Китай ще бъдат обсъдени изказванията на Лу.

Русия използва подобни твърдения в опитите си да оправдае пълномащабната си инвазия в Украйна. Китай е основен дипломатически и икономически съюзник на Русия и не заема категорична позиция срещу руското нахлуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG