Връзки за достъпност

Извънредни новини

България сключи меморандум за пренос на газ от Азербайджан до Европа. Но липсва подпис от Турция


Президентът на Азербайджан Илхам Алиев в София.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев в София.

Меморандум за свързване на газопреносната мрежа на 4 страни - България, Румъния, Унгария и Словакия - за пренос на газ от Азербайджан до Европа беше подписан в София във вторник. Документът обаче не беше подписан от Турция, чиито газопроводи са ключови за проекта.

България получава природен газ от Азербайджан от 1 октомври 2022 г. по интерконектора с Гърция. Това сложи край на зависимостта на страната от доставките от Русия. Интерконекторът заработи 13 години, след като възникна идеята за него - през зимата на 2009 г. Тогава Русия едностранно спря транзита през Украйна и остави региона без газ за седмица. Интерконекторът заработи и пет месеца, след като Русия - в лицето на държавната компания "Газпром", едностранно спря да доставя газ на България след началото на войната в Украйна.

Инициативата за меморандума е наречена Solidarity Ring, тя е по идея на България и е подкрепена от Европейската комисия. Целта на проекта е газовите оператори на България - "Булгартрансгаз", румънският "Трансгаз", унгарският FGSZ и словашкият "Юстрийм" да не чакат разширението на Южния газов коридор, по който азерският газ минава от каспийското находище "Шах Дениз ІІ" през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания до Италия, а да използват своята инфраструктура.

Церемонията беше в присъствието на президентите на България и на Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев. Под документа подписи сложиха българският служебен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Европейският енергиен комисар Кадри Симсон изрази подкрепата на Брюксел, откъдето газовите оператори на четирите европейски държави очакват съфинансиране за развитието и модернизацията на газовата си инфраструктура, за да може да се транспортират допълнителните количества азерски газ. Все още не е ясно какви суми са необходими.

Според източници на Mediapool инвестициите в разширяването и модернизацията на газовата инфраструктура на четирите европейски държави се оценяват на около 1 млрд. евро. 200 млн. евро ще са необходими на българския газов оператор "Булгартрансгаз", чиято цел е да използва стария Трансбалкански газопровод, по който "Газпром" доставяше газ през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Северна Македония.

Европейската комисия е склонна да осигури съфинансиране за Solidarity Ring (STRING), но преди това иска от газовите оператори да проведат пазарни тестове за интерес към разширения капацитет на съществуващите газопреносни мрежи на България, Румъния, Словакия и Унгария. Унгарският министър Сиярто вече каза, че ще обяви такъв тест.

"Сътрудничество и солидарност"

"Името на инициативата е "Solidarity Ring", защото в нейната основа са заложени именно сътрудничеството и солидарността. Точно когато нашите партньори имат най-голяма нужда от сигурни, надеждни доставки, от диверсификация, ние всички заедно да направим така, че да можем да предоставим, защото войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ и солидарност", каза президентът Румен Радев. По думите му войната подтиква държавите да търсят "нови маршрути, нови източници, нови начини на доставка, за да може да прекроим из основи международната логистическа карта". Според Радев инициативата е пример за успех в това направление.

Меморандумът ще осигури по-голяма енергийна сигурност за Европа и повече количества азерски природен газ за европейските държави, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той добави, че Баку е надежден партньор на Европа и припомни подписания през юли миналата година меморандум за енергийна сигурност между страната му и Европейския съюз.

Алиев добави, че Азербайджан планира да удвои доставките на природен газ до Европа до 2027 година до 24,5 милиона кубични метра. "Днес Азербайджан доставя природен газ до Турция, Грузия, България, Италия - като тази година започваме да доставяме и до Румъния. Ако до края на годината всички междусистемни връзки са налице, се надяваме газ да получават Унгария и Словакия. Надяваме се да увеличим доставките си от шест до поне десет държави", каза Алиев.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов е обяснил липсата на подпис на Турция с празнуването на мюсюлманския празник Рамазан Байрям и предизборната обстановка в страната, в която предстоят президентски избори през май. Той е добавил, че Турция ще се присъедини към проекта по-късно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG