Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски снайперисти убиха украински журналист и раниха италиански в Украйна


Двамата са атакувани край Антоновския мост на река Днепър, който свързва град Херсон с района на левия бряг, и беше частично разрушен от руските сили през 13 септември 2022 г.
Двамата са атакувани край Антоновския мост на река Днепър, който свързва град Херсон с района на левия бряг, и беше частично разрушен от руските сили през 13 септември 2022 г.

Украински журналист, работил като кореспондент на италианския вестник "Република" (La Repubblica), е бил застрелян от снайперисти в Украйна, съобщи изданието.

Богдан Битик е работил заедно с италианския репортер Корадо Дзунино, който е бил ранен, когато са попаднали в засада от предполагаеми руски снайперисти в Херсонска област, допълва вестникът. Двамата са били облечени в бронежилетки с надпис "Press".

През есента на миналата година Русия обяви, че е анексирала Херсонска област, въпреки че контролира само част от нея.

Журналистите са били набелязани близо до Антоновския мост на река Днепър край контролирания от Украйна град Херсон, който се намира на западния бряг на реката.

Руските сили разрушиха частично моста, когато се изтеглиха от града през реката през ноември. Сега се съобщава, че украинските сили са разположили позиции на източния бряг в близост.

Репортерите са преминали през три контролно-пропускателни пункта и украинските военни са ги пропуснали "без проблем", разказа Дзунино в телефонен разговор с вестника си.

След това той чул "съскане" и видял колегата си безжизнен на земята.

"Бяхме ударени. Видях Богдан на земята, той не помръдваше. Пълзях, докато не се измъкнах от линията на огъня. Тичах, докато не се натъкнах на цивилна кола. Бях целият в кръв. Няколко пъти се опитах да се обадя на Богдан, но той не отговаряше", разказа оцелелият журналист, цитиран от Би Би Си.

В момента той се лекува в болница в Херсон.

Битик "за съжаление не успя", пише изданието и отбелязва, че той оставя съпруга и син.

"Той беше мой голям приятел, болката е непоносима", казва още колегата му Дзунино.

Вестникът посочва, че се оказва трудно да се открие тялото на Битик заради руските снайперисти.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза пред италиански медии, че руските сили са отговорни за убийството.

"Руснаците не се интересуват дали си руснак, италианец или украинец, те просто стрелят", каза той.

Генералната прокуратура на Украйна съобщи, че Херсонската областна прокуратура води досъдебно разследване за нарушаване от Русия на законите и обичаите на войната.

„На 26 април руските войски, отново нарушили нормите на международното хуманитарно право , обстреляха Антоновския мост край Херсон. В резултат на това загина цивилен мъж. Кореспондент на чуждестранно издание също получи огнестрелна рана в рамото. Той е работил върху материал за живота в града", се казва още в съобщението.

Засега няма коментар от Москва. Миналата седмица руският президент Владимир Путин посети контролираните от Москва части на Херсон.

Преди смъртта на този журналист правозащитната организация "Репортери без граници" съобщи, че след пълномащабното нахлуване на Русия миналата година в Украйна са били убити 8 и ранени 19 репортери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG