Връзки за достъпност

Извънредни новини

Основен опонент на Лукашенко е в болница след предполагаем побой в затвора


Виктор Бабарика по време на делото срещу него в Минск, 17 февруари 2021 г.
Виктор Бабарика по време на делото срещу него в Минск, 17 февруари 2021 г.

Бившият кандидат за президент на Беларус Виктор Бабарика е приет в болница, съобщи екипът му в четвъртък. Според сътрудниците на политика той може да е бил бит в затвора, в който излежава присъда.

През 2020 г. Бабарика беше смятан за един от най-силните опоненти на дългогодишния президент на Беларус Александър Лукашенко, който тогава се кандидатираше за шести мандат. След като се опита да се регистрира за изборите, Бабарика беше арестуван и осъден на 14 години затвор по обвинения в корупция.

В четвъртък от екипа му потвърдиха информацията, че Бабарика е бил хоспитализиран. От местната болница в Новополоцк потвърдиха информацията и пред беларуската служба на Радио Свободна Европа.

По-рано опозиционният Телеграм канал "Рабочий рух", съобщи, че 59-годишният Бабарика е бил откаран в болница в нощта на 24 срещу 25 април. Предполага се, че по тялото му има следи от побой.

"Състоянието му е средно тежко, знае се, че е с пневмоторакс (натрупване на въздух в гръдната кухина, което пречи на белия дроб да се разгъне). Приет е със следи от побой, дори не са могли да го разпознаят, докато не са видели името на пристигналия", се казваше в съобщението.

Информацията за състоянието му и данните за предполагем побой все още не са официално потвърдени.

В продължение на 20 години Бабарика беше ръководител на "Белгазпромбанк", собственост на руския гигант "Газпром". Той беше арестуван през юни 2020 г., когато се опита да се регистрира като кандидат на президентските избори в опозиция на дългогодишния президент Лукашенко.

През 2021 г. Бабарика беше осъден по обвинения в корупция на 14 години лишаване от свобода при строг режим. Бабарика, както и редица неправителствени организации определиха обвиненията срещу него като измислени.

Лукашенко беше обявен за победител на изборите през август 2020 г., което доведе до масови протести. Според критици и наблюдатели вотът беше масово манипулиран. Демонстрациите продължиха месеци, като протестиращите искаха оттеглянето на Лукашенко, който е на власт от 1994 г., и нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG