Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турската опозиция ще мобилизира 500 хил. наблюдатели за изборите


Кемал Кълъчдароглу е общият кандидат за президент на опозиционните партии в Турция.
Кемал Кълъчдароглу е общият кандидат за президент на опозиционните партии в Турция.

Основният опозиционен блок в Турция планира да изпрати около 500 хил. души като наблюдатели на изборите на 14 май поради опасения от измами. Това казаха представители на Народнорепубликанската партия (НРП), която е водещата сила в алианса, съобщи БТА.

"Мобилизираме до половин милион души в 50 000 избирателни секции, включително 192 000 избирателни урни в цяла Турция", каза в Истанбул Огуз Каан Салъджъ от НРП. Сред тях има адвокати и доброволци.

На 14 май в Турция ще се проведат ключови избори за президент. За първи път опозицията в страната излъчи общ кандидат в опит да спечели срещу настоящия президент Реджеп Ердоган, който управлява страната повече от 20 години.

Съществуват "сериозни опасения" относно сигурността на изборите, включително потенциални технически проблеми по време на гласуването или преброяването на гласовете в деня на изборите, каза Салъджъ, който наблюдава усилията за обезпечаване на сигурността на изборите от страна на шестпартийния Национален алианс.

На предишни избори, включително на местния вот през 2019 г., държавната Анадолска информационна агенция беше подложена на критики заради предполагаеми манипулации на данни.

Чуждестранните наблюдатели изразиха сериозна загриженост дали вотът ще бъде честен на фона на липсата на свободни медии и ограниченията върху свободата на изразяване и събиране. Медиите в Турция в преобладаващата си част са под прекия или непрекия контрол на Ердоган.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се появи отново в предизборната си кампания в Западна Турция в събота. Дни по-рано се появиха спекулации във връзка с неговото здравословно състояние, след като Ердоган прекъсна телевизионно интервю заради неразположение.

На 14 май около 64 млн. избиратели в Турция, които имат право на глас, ще гласуват за президент на страната. Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу се бори срещу настоящия президент Ердоган, който е на власт от две десетилетия. Последните проучвания на общественото мнение показват, че надпреварата между двамата претенденти ще бъде оспорвана.

Турция стана президентска република през юни 2018 г., когато влезе в сила конституционната реформа, одобрена на референдум година преди това. Тя дава почти неограничени правомощия на държавния глава, който може да издава укази със силата на закон, да назначава и освобождава вицепрезидентите и министрите, както и висши държавни служители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG