Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога повече!" Български общественици се поклониха в Скопие в памет на депортираните евреи


Върху поставения венец пише "Скърбим! Никога повече!".
Върху поставения венец пише "Скърбим! Никога повече!".

Група от български интелектуалци отдаде почит в Скопие пред паметта на депортираните през Втората световна война над 7 хиляди евреи от Вардарска Македония. Поклонението беше организирано от Клуба за българо-македонско приятелство, който призовава България да признае своята отговорност за преследването и депортирането на евреи през 1943 година.

Преди 80 години под натиска на Българската православна църква, групи интелектуалци, бизнесмени и политици е спряно замисленото изпращане на десетки хиляди български евреи в нацистките лагери на смъртта. Това спасява живота на близо 50 хиляди души, живеещи на територията на предвоенна България.

Други над 11 хиляди евреи, живели под българска окупация на територията на днешните Гърция и Северна Македония, са депортирани към концлагера Треблинка, където загиват.

По този повод създаденият преди година Клуб за българо-македонско приятелство организира на 30 април поклонение на група от България в памет на депортираните 7144 евреи от Вардарска Македония. Те са били събрани на временен етапен лагер на мястото на стария тютюнев склад „Монопол“ в Скопие.

Възпоменателната плоча пред тютюневата фабрика в Скопие.
Възпоменателната плоча пред тютюневата фабрика в Скопие.

В момента пред фабриката има възпоменателна плоча, върху която беше поставен венец с надпис: „Скърбим! Никога повече!“. Участниците носеха и транспарант с думите „Ние помним!“.

В поклонението участваха философът Стилиян Йотов, историците Румен Аврамов, Стефан Дечев, Димитър Атанасов и Борислав Дичев, финансистът Мартин Заимов, журналистите Юлияна Методиева и Еми Барух, неврологът Александър Антимов, психотерапевтът Давид Йерохам, ИТ предприемачът Атанас Шарков, съобщи Клубът за българо-македонско приятелство.

Участниците в поклонението носеха плакат с надпис "Ние помним".
Участниците в поклонението носеха плакат с надпис "Ние помним".

Организаторите припомниха, че България не е инициатор за изселването на евреите от т. нар. нови земи по време на войната, но българските полиция, войска и местни власти осъществяват логистично акцията.

"На 26 март 1943 г., по време на бламирането на подпредседателя на българския парламент Димитър Пешев, действието на властите е наречено престъпление и от опозиционните народни представители Никола Мушанов, Петко Стайнов и Тодор Кожухаров", каза историкът Стефан Дечев.

В края на февруари близо 42-ма историци и интелектуалци отправиха призив България да признае своята отговорност за преследването и депортирането на евреи през Втората световна война. Апелът им дойде на фона на чествания, посветени на 80 години от спасяването на българските евреи. В призива си историците и интелектуалците казаха, че спасяването е само половината част от историята.

В началото на март президентът на Северна Македония Стево Пендаровски призова България да се извини за "ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи". Президентът Румен Радев отхвърли този призив, а Министерството на външните работи в София каза, че "вменяването на вина на България за депортирането на македонските евреи през 1943 г. е част от цялостната злонамерена политика на управниците в Северна Македония, която цели да представи българския народ като "фашистки".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG