Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Среда на взаимно разбирателство и уважение". Учреден е първият "Клуб за българо-македонско приятелство"


Част от учредителите на Клуба за българо-македонско приятелство.
Част от учредителите на Клуба за българо-македонско приятелство.

Български и македонски интелектуалци и известни личности основаха във вторник първия "Клуб за българо-македонско приятелство". Това стана ясно на официалното представяне в Националния пресклуб на БТА.

В рамките на клуба ще бъдат създадени работни групи от експерти и професионалисти за сближаване в различни области като култура, образование, наука, киберсигурност, икономика и други. Ще бъде създадена и историческа комисия.

Клубът се състои от над 100 членове, като сред учредителите са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев и Майя Грекова, журналистите Бойко Станкушев, Иво Беров и Димитър Кенаров, експертът по отбрана Велизар Шаламанов, икономистите Красен Станчев и Евгени Кънев, тенисистката Мануела Малеева, историкът Драган Зайковски, бившите македонски премиери Любчо Георгиевски и Владо Бучковски.

"В тези критични времена, когато виждаме, че политическата воля на едната или другата страна не е достатъчна, за да се стигне до компромисно решение и да се премахне блокадата, която от ноември 2020 г. нанесе сериозни щети на и без това крехките отношения между двете страни, гражданските общества трябва да положат повече усилия, за да се изгради среда на взаимно разбирателство и уважение", казва на представянето на клуба Владо Бучковски, цитиран от БТА.

По думите на историка Драган Зайковски "историята като наука за миналото трябва да научи и двете общества за причините и събитията, които са довели до конфликти в миналото и за последиците от тези конфликти".

Чрез видеовръзка в представянето на клуба се включи и Катерина Колозова, професор по философия и директор на Института за социални и хуманитарни науки в Скопие.

"Македония сигурно дели история и със Сърбия, Гърция, Албания. Мисля, че това някак ни е по-лесно да го признаем, отколкото споделената история с България и в това истерично отричане на споделената или обща история с България има един симптом, а този симптом е резултат на градена ксенофобия, която ние трябва да преодолеем от наша страна, България от своя", каза тя.

По думите на Колозова "в тази инициатива всеки трябва да поеме отговорност за грешките, греховете на собствената страна".

Проф. Александър Кьосев посочи, че българските правителства през последните десет години са направили така, че "българофобията в Република Северна Македония се е увеличила по десет".

"Трябва да се вгледаме в малките неща, които ни свързват, а не в това, което ни разделя. Когато българските политици казват, че една нация е измислена, няма как отношенията между двете държави да са добри", каза Кьосев.

Инициативата е част от усилията да се намали напрежението между Скопие и София, което се засили през 2020 г. Тогава България стана единствената страна в Европейския съюз, която наложи вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония към блока. В началото на годината премиерът Кирил Петков посети Скопие и подписа три споразумения за двустранно сътрудничество.

"Решението е в разговорите". Новият път на България и Северна Македония
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG