Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд в Минск осъди блогъра Роман Пратасевич на осем години затвор


Роман Протасевич
Роман Протасевич

Съд в Минск осъди един от основателите на беларуския опозиционен канал в Телеграм Nexta Роман Пратасевич на осем години затвор. Това съобщи беларуската служба на Радио Свобода.

Протасевич беше признат за виновен в заговор за завземане на властта в Беларус и организиране на бунтове. Първоначално прокуратурата поиска за него десет години затвор. По-рано към обвинението срещу него беше добавено и "ръководство на екстремистка формация".

Други двама подсъдими по делото Nexta бяха осъдени задочно. Степан Путило получи 20 години затвор, Ян Рудик - 19 години затвор.

Пратасевич, Путило и Рудик са обвинени в извършването на най-малко 1586 престъпления. Сред тях: подбуждане към социална омраза, организиране на масови безредици, публични призиви за завземане на държавната власт, терористични актове, създаване на екстремистка общност и нейното ръководство, клевета и публична обида на президента.

По-рано властите в Беларус съобщиха, че Пратасевич напълно e признал вината си и е казал в съда, че няма нищо общо с бившите си колеги и че "отдавна е разбрал всичко" за тези хора.

Каналът Nexta стана широко известен с отразяването на беларуските протести през 2020 г. след съмнения във фалшифициране на президентските избори, след които Александър Лукашенко беше преизбран.

Създатели на Nexta Степан Путило и Роман Пратасевич остро критикуваха действията на полицията и лично на президента по отношение на гражданите. Двамата бяха включени в списъка на хората, занимаващи се с екстремистка дейност, след което напуснаха страната.

Лукашенко отрече да е фалшифицират изборите и оттогава наложи жестоки репресии срещу опозицията, чиито водещи членове бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната от страх за безопасността си.

Протасевич и руската му приятелка София Сапега бяха арестувани след аварийно кацане на самолет на Ryanair в Минск през май 2021 г. Малко след ареста си Пратасевич започва да говори в беларуските държавни медии, критикувайки бившите си сътрудници.

Съд в Беларус осъди Сапега на шест години затвор. Лукашенко отказа да я помилва.

Върховният съд на Беларус обяви телеграм каналите Nexta, Nexta Live и Luxta за "терористична организация". Сега дейността им е забранена в страната.

През юли 2022 г. Александър Лукашенко подписа закон за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс на Беларус, който позволява задочни процеси срещу беларуски граждани в чужбина, напуснали страната поради страх от изтезания и политическо преследване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG