Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството отмени забраната за внос на стоки от Украйна


Заседание на Министерския съвет, 3 май 2023 г.
Заседание на Министерския съвет, 3 май 2023 г.

На заседанието си в сряда служебният кабинет реши да отмени националната забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Тя беше гласувана от правителството на 19 април, след като подобни решения по-рано взеха Полша, Унгария и Словакия и влезе в сила на 24 април.

Освен на зърно, българското правителство взе решение да забрани до 30 юни вноса от Украйна и на над 20 вида стоки, сред които мед, вино, мляко, яйца и птиче месо.

Премахването на националната забрана е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема, се казва в съобщението на Министерския съвет.

На последното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 25 април, България се съгласи с предложения от ЕК пакет от мерки за стабилизиране на пазара. Мерките ще бъдат приложени след вдигане на националните забрани.

Дни по-късно България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария се договориха с ЕК да забранят вноса на украинска царевица, пшеница, рапично семе и слънчогледово семе до 5 юни. В замяна те ще се ангажираха да отменят едностранно наложените забрани за внос на украински храни и да премахнат ограниченията върху транзита им към държави от Европейския съюз.

ЕК ще извършва редовен мониторинг и на други стоки и при сътресение на пазара ще въведе нови защитни механизми.

Една от мерките на ЕК за стабилизиране на пазарите на петте засегнати държави включва втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро.

България ще получи около 10 млн. евро от тях, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев в парламента в сряда.

ЕК вече отпусна 56 млн. евро, които бяха разпределени между България, Полша и Румъния.

В замяна засегнатите държави ще се съгласят украински храни да продължат да се внасят в ЕС без обмитяване и през следващите 12 месеца.

До проблема се стигна, след като преди около година ЕК реши да премахне митата на стоките от Украйна в знак на солидарност със страната, чиято икономика разчита до голяма степен на селскостопанска продукция, докато Русия води война с нея. Това обаче засегна местните пазари и земеделски производители в няколко държави протестираха срещу улеснения внос с аргумента, че той подбива местния пазар.

Обяснено. Какъв е проблемът със зърното от Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG