Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вучич обеща затягане на правилата за притежание на оръжие след двете масови стрелби


Сръбският президент Александър Вучич, 5 май
Сръбският президент Александър Вучич, 5 май

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази съболезнования на семействата на убитите в масовата стрелба край Младеновац и съобщи, че държавата ще предприеме нови мерки за ограничаване на възможността за притежание на оръжие. Това съобщиха сръбски медии в петък.

Рано сутринта беше съобщено за масова стрелба с осем жертви в село Дубона близо до град Младеновац, на 42 км южно от Белград. Това е втората масова стрелба в Сърбия тази седмица, след като в сряда13-годишно момче простреля и уби осем деца и един охранител.

"Втори път за последните 48 часа трябва да се обърнем към народа, изразявам съболезнования за престъпно убитите тази нощ хора. Всяка дума е трудна, излишна и същевременно недостатъчна. Това е нападение срещу цялата наша страна", каза Вучич.

"Ще назначим 1200 полицаи в следващите шест месеца и ще прехвърлим още 1000 служители в училищата. През следващата година ще осигурим винаги, във всяко училище да има полицай. Искаме да осигурим спокойствие на нашите деца и родителите", добави сръбският президент.

Вучич каза, че всички 400 000 притежатели на оръжия в Сърбия ще бъдат проверени, с изключение на притежателите на ловни оръжия. "Ще разоръжим напълно Сърбия", каза той.

Вучич определи втората масова стрелба като терористична атака, при която специалните части са имали за задача да арестуват или неутрализират терорист. "Злодеят беше арестуван и никога повече няма да види бял свят. Няма да излезе от затвора", каза той. По думите му правителството ще приеме заключение, с което нарежда на МВР спешно да подготви промени в закона за боеприпасите, който ще затегне условията за носене на оръжие.

"Наказанията за притежание незаконни оръжия ще бъдат много високи, така че нека да видим как може да направите нещо като това, което се случи вчера", каза Вучич. Той добави, че ще бъдат затегнати и условията за използване на ловно оръжие.

По-рано през деня Вучич каза, че е предложил на премиера Ана Бърнабич и министрите да се върне смъртното наказание в Сърбия. По негови думи те са против, тъй като единствената друга страна в Европа, която признава смъртното наказание, е Беларус.

Сърбия е в тридневен траур в памет на жертвите на стрелбата от 3 май. Последният случай на масова стрелба в Сърбия преди тази догина е от април 2013 г., когато ветеранът от армията Любиша Богданович убива 13 души в село Велика Иванча край Младеновац в най-смъртоносната масова стрелба в Сърбия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG