Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не да ми служат, а да служа". Чарлз Трети беше коронясан за крал на Обединеното кралство


Крал Чарлз Трети
Крал Чарлз Трети

Чарлз Трети беше коронясан за крал на Обединеното кралство на церемония в Уестминстърското абатство в събота, 6 май. Той наследи на трона своята майка кралица Елизабет Втора, която почина на 8 септември 2022 г.

Чарлз беше провъзгласен за крал на церемония два дни след смъртта на Елизабет Втора. Коронацията е моментът, в който той получи публично висшата санкция за властта си и пое отговорности към поданиците си, страната и църквата.

“Идвам не за да ми служат, а за да служа”, каза Чарлз Трети в Уестминстърското абатство, където се провежда церемонията, която за пръв път беше излъчвана на живо в интернет.

По време на церемонията архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата на монарха, който седеше на трон от 14-и век. Предстоятелят на Англиканската църква произнесе думите "Бог да пази краля", които бяха повторени от 2200-те гости, присъстващи на церемонията.

По-рано крал Чарлз получи регалиите - символите на монархията, включително златно кълбо и украсен със скъпоценни камъни меч, както и скиптър с най-големия безцветен диамант в света.

Съпругата на Чарлз Трети Камила също беше коронясана и вече ще носи титлата кралица, вместо досегашната кралица консорт.

Крал Чарлз и Камила пристигнаха в Уестминстърското абатство от Бъкингамския дворец в позлатена черна държавна каляска, изработена за диамантения юбилей на трона на кралица Елизабет Втора.

Службата в Уестминстърското абатство се състоя от няколко етапа, припомни Би Би Си.

  • Разпознаване - Чарлз беше обявен “безспорен крал” и поданиците му показаха своята почит с думите “Бог да пази краля!”;
  • Клетва - Кралят произнесе клетва да почита закона и Църквата на Англия по време на управлението си;
  • Помазване - Чарлз седна на историческия Стол за коронация, известен като Стола на крал Едуард, и беше помазан с миро;
  • Инвеститура - Кралят получи символите на кралското семейство (регалиите), след което на главата му беше поставена короната на Свети Едуард - масивна златна корона, датираща от 1661 г.;
  • Интронизация - Кралят седна на трона, престолонаследникът Принц Уилям му отдаде почит, а присъстващите в абатството и зрителите на церемонията бяха поканени да му се закълнат във вярност.

Церемонията е англиканска религиозна служба, но на нея присъстваха представители на мюсюлманската еврейската, будистката и сикхската общност, съобщи Би Би Си. За пръв път в историята жени епископи участваха в церемонията.

На службата присъстваха 2200 гости, включително кралското семейство, чуждестранни монарси и държавни и правителствени ръководители. България беше представена от служебния премиер Гълъб Донев. Присъстват и Цар Симеон и съпругата му Маргарита.

74-годишният Чарлз Трети е 40-ият монарх, коронясан в Уестминстърското абатство от 1066 г. досега.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG