Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ не изключва управление с ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане"


Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев
Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев смята, че все още е възможно съставянето на правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ).

“Първи вариант е да има представители от двете политически сили, с по-експертнен профил. Друга технология – сядаме довършваме разговора по приоритети и програма. После се опитваме да селектираме отбор от експерти, на които имаме доверие”, каза Дончев пред бТВ в неделя.

По-късно в интервю пред БНТ той не изключи управление с другите партии в 49-ия парламент - “Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН, но го определи като “авариен вариант”.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водеха разговори за обща законодателна програма. ПП-ДБ представи проект за състав на правителство с втория мандат с кандидат за премиер Николай Денков, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска това на лидерска среща. Впоследствие Борисов критикува предложения състав на кабинет и каза, че ГЕРБ няма да го подкрепи и отказа преговорите с ПП-ДБ. След това партията започна разговори с другите партии в парламента - “Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН.

Зам.-председателят и депутат на ГЕРБ Томислав Дончев обаче не изключи подновяване на разговорите с ПП-ДБ.

“Много често в такава трудна ситуация здравият разум обладава всички участници. България е имала сходни ситуации, когато се загърбва политическия инат и его”, каза още той.

В същото време Дончев определи предложението на ПП-ДБ ГЕРБ да подкрепи правителство с нейния мандат, без да участва в него, като “арогантно” и с “корупционен привкус”.

“Това, което се предлага е странно – вторият предлага на първия да го подкрепи, а след това да действа в парламента като опозиция. Офертата е – подкрепете ни, а после си изпълнявайте функцията на опозиция в парламента”, каза Дончев.

В събота един от лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков каза в интервю, че коалицията е готова да говори с ГЕРБ за управленска програма, но не е склонна да промени състава на предложеното проектоправителство. Той добави, че ПП-ДБ остава на позицията си, че няма да подкрепи кабинет с мандата на партията на Бойко Борисов.

По-късно в неделя в интервю за БНТ Томислав Дончев не изключи вариант за управление с “Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН.

“Това е опит за трудно правителство, за къс период от време, целящ само нормализация на процесите в страната. Но до този вариант ще се стигне, ако не се получи естественият, първият вариант”, каза Дончев.

ГЕРБ-СДС е първа сила след изборите на 2 април и ще получи първия мандат за съставяне на правителство. ПП-ДБ е втора сила и ще получи мандат за кабинет само ако ГЕРБ не състави правителство. Коалицията взе решение да не подкрепя кабинет с мандата или участието на ГЕРБ.

След изборите обаче двете формации започнаха разговори за обща законодателна програма, а след това заговориха и за правителство.

ГЕРБ поиска от ПП-ДБ да предложи състав на кабинет, за да реши дали да го подкрепи. Коалицията го направи. Впоследствие партията на Бойко Борисов критикува както предложения състав на кабинет, така и програмата на ПП-ДБ, и отказа да преговаря с коалицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG