Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия евакуира района на АЕЦ "Запорожие". ООН предупреди, че ситуацията е "непредвидима"


АЕЦ "Запорожие". Снимката е от септември 2022 г.
АЕЦ "Запорожие". Снимката е от септември 2022 г.

Русия започна извеждане на жителите на градове близо до Запорожката атомна електроцентрала, съобщи Би Би Си. Назначените от Москва власти в частично окупираната украинска Запорожка област обявиха евакуация в 18 населени места в района на фона на очакваната украинска контраофанзива.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН предупреди, че ситуацията в АЕЦ “Запорожие” “става все по-непредвидима и потенциално опасна”.

Районът на най-голямата атомна централа в Европа беше окупиран от руската армия в началото на непредизвиканата военна инвазия в Украйна. Централата беше подложена на обстрел, а ООН многократно предупреди, че това може да доведе до изтичане на радиация. Делегация на МААЕ посети централата през септември 2022 г. и призова за създаване на зона за сигурност около нея - предложение, което Москва отхвърли.

В петък назначеният от Москва областен управител на Запорожка област Евгений Балицки обяви евакуация на децата, родителите на непълнолетни, възрастните хора, хората с увреждания и настанените за болнично лечение.

Балицки обясни решението си със “засилен обстрел на населени места близо до фронтовата линия” от страна на Украйна.

Новината за евакуацията идва на фона на съобщенията за подготвяна украинска контраофанзива за връщане на окупираните от руската армия територии.

Украинският кмет на град Мелитопол в областта Иван Федоров изрази съмнения дали преместването на хората е доброволно. Той добави, че нареждането за евакуация е довело до “луда паника и огромни опашки” на граничните пунктове към окупирания полуостров Крим.

Федоров каза, че Русия може да “подготвя провокации в района” на АЕЦ “Запорожие”.

В същото време директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН Рафаел Гроси предупреди, че ситуацията около атомната централа е “непредвидима”.

“Изключително обезпокоен съм за ядрената безопасност и рисковете за сигурността на централата”, каза той в изявление в събота.

В съобщението на МААЕ се казва още, че персоналът на централата продължава да работи на място, но до него е достигнала информацията за евакуация на жителите на близкия град Енергодар, където много от работещите живеят. Това създава “все по-напрегнати, стресиращи и предизвикателни условия за персонала и техните семейства”, посочва още ядрената агенция на ООН.

МААЕ и преди е предупреждавала за рискове за сигурността на централата, след като обстрели предизвикаха откъсване на централата от електрическата мрежа.

Руските сили окупираха по-голяма част от украинската Запорожка област в началото на войната, но не и областния център Запорожие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG