Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва е обещала повече боеприпаси за "Вагнер" след заплахата за изтегляне от Бахмут, твърди Пригожин


Евгений Пригожин

Ръководителят на руската частна военна групировка “Вагнер” Евгений Пригожин твърди, че Москва се е съгласила да изпълни исканията му за осигуряване на повече боеприпаси за наемниците му, съобщи Би Би Си.

Той не потвърди изрично, че силите на “Вагнер” ще продължат да се сражават в Бахмут, но каза, че те са получили разрешение да “действат както намерят за добре” и исканията им са изпълнени.

Новото изявление на Пригожин идва дни след като той заплаши да изтегли наемниците си от района на Бахмут. Руската армия и бойците на “Вагнер” от месеци неуспешно се опитват да превземат града и търпят големи загуби според западни разузнавателни служби.

В четвъртък Пригожин каза, че ще изтегли силите на “Вагнер” от града до 10 май заради недостиг на боеприпаси и обвини лично висши представители на руското командване за загубите, понесени от частната му военна компания в Украйна.

В ново видео изявление от неделя обаче Пригожин каза, че Москва се е съгласила да предостави боеприпасите, “необходими за продължаване на сраженията”.

Ръководителят на “Вагнер” каза също, цитиран от Би Би Си, че руският генерал Сергей Суровикин е назначен за посредник между руската армия и наемниците. Пригожин определи генерала, който командваше руските сили в Украйна в края на 2022 г., като единствения “генерал, който знае как да се бие”.

Пригожин не не оттегли изрично заплахата си да изтегли силите на “Вагнер” от района на Бахмут, но каза, че те са получили разрешение да “действат както намерят за добре”. Според Би Би Си това е сигнал, че наемниците може да продължат да се сражават в Бахмут.

Британската обществена медия посочва, че промяната в позицията на Пригожин не е изненада, защото той и преди не е спазвал заплахите си за изтегляне от фронта.

Руското министерство на отбраната и командването на руската армия досега не са коментирали изявлението на Пригожин от неделя.

Украйна още в петък постави под съмнение думите на Пригожин, че ще изтегли наемниците си от Бахмут. Заместник-министърката на отбраната Хана Маляр каза, руското командване прехвърля в Бахмут нови наемници от “Вагнер” в опит да превземе града преди 9 май, когато Русия отбелязва победата във Втората световна война.

От месеци в Бахмут се водят най-ожесточените боеве на фронта в Украйна. "Вагнер” ръководи руския натиск за превземане на града от миналата година, но не успя да отблъсне украинските бойци, които все още държат западните части на града.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG