Връзки за достъпност

Извънредни новини

Очакванията за контраофанзивата на Украйна са "надценени от света", каза военният ѝ министър


Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников

Светът има „надценени очаквания“ за планираната от Украйна контраофанзива, което може да доведе до „емоционално разочарование“. Това каза в интервю за Вашингтон пост министърът на отбраната на Киев Олексий Резников.

От месеци Украйна се подготвя за контраофанзива срещу руската армия. За целта Киев разчита на оръжейни доставки от Запада и допълнително обучение за войниците си.

„Очакванията за нашата контраофанзива са надценени от света. Повечето хора очакват нещо голямо“, каза Резников.

Вашингтон пост пише, че опасенията на властите в Киев са, че евентуален неупсех на украинската контраофанзива може да доведе до намаляване или загуба на оръжейните доставки за страната. При подобна ситуация западните лидери могат да укажат натиск върху Украйна да започне преговори с Русия.

Пряка връзка между победите на бойното поле и продължаването на оръжейните доставки направи и президентът Володимир Зеленски.

„Мисля, че колкото повече победи имаме на бойното поле, толкова повече хората ще вярват в нас, което означава, че ще получаваме повече помощ“, каза той и добави, че контраофанзивата ще започне веднага, след като в Киев бъдат получени вече договорени оръжия.

Зеленски и Резников за пореден път изтъкнаха, че най-големият недостиг на украинската армия е свързан с противовъздушната отбрана и липсата на изтребители.

„Щеше да бъде много по-лесно, ако Украйна разполагаше с F-16“, каза още Зеленски.

До момента САЩ не обсъжда вариант за доставка на американски изтребители за Киев. Това беше потвърдено от Белия дом, както и от президента Джо Байдън.

Украйна вече получи изтребители МиГ-29 от Полша, Словакия и Чехия. На няколко пъти представители на Киев съобщиха, че контраофанзивата им вероятно ще се проведе през лятото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG