Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларуски опозиционер е починал в наказателна колония, твърди правозащитна организация


Николай Климович. Снимката е архивна.
Николай Климович. Снимката е архивна.

Политическият затворник и блогър Николай Климович е починал в наказателната колония №3 във Витебск, Беларус. За това съобщи правозащитната организация „Вясна“.

Той беше осъден на година затвор заради публикуване на карикатура на Александър Лукашенко в социалните мрежи. Той е арестуван веднага след издаването на присъдата, която получава въпреки проблемите си със сърцето.

По данни на „Вясна“ Климович наскоро е бил прехвърлен във Витебск, където умира. От организацията написаха, че се опитват да съберат повече данни за случилото се.

Климович привлича интереса на службите в Беларус пред декември 2022 г. с карикатурата си на Лукашенко. Тогава той е задържан и изпратен в специализиран център, където прекарва три дни. В ареста здравето му се влошава и той е изпратен за лечение.

По-рано той отново е бил съден за подобни действия, но следва само административно наказание. Тогава в социалната мрежа „Однокласники“ той поставя смеещ се емотикон под карикатура, на която Владимир Путин е изобразен с нацистка униформа.

Тогава съдът го обвинява в разпространение на нацистки символи и глобавя 111 беларсуски рубли.

Ситуацията със свободата на словото и правата на човека се влошиха значително след последните президентски избори в Беларус през август 2020 г. Тогава Лукашенко беше обявен за победител с повече от 80% подкрепа.

Опозиционната лидерка и кандидатка за поста Светлана Циханоуска се обяви за победител и обвини властите във фалшифициране на резултатите. Това доведе до месеци на протести, в които бяха извършени хиляди арести. Редица страни в света, сред които всички членки на ЕС, САЩ и Канада отказаха да признаят резултатите от изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG