Връзки за достъпност

Извънредни новини

Липсата на "реална борба с корупцията" е по-тревожна от атаката срещу Гешев, каза Радев


Мястото на взрива до преминаващия на 1 май кортеж на главния прокурор Иван Гешев в района на с. Ковачевци.
Мястото на взрива до преминаващия на 1 май кортеж на главния прокурор Иван Гешев в района на с. Ковачевци.

Липсата на движение по сигналите за злоупотреби и корупция, подадени от последните две служебни правителства, са по-тревожни от взрива, избухнал на 1 май до колата, в която се е возил главният прокурор Иван Гешев.

Това коментира президентът Румен Радев във вторник по повод откритата конфронтация, в която влезе преди ден заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов с Гешев.

“Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите, и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор”, каза Радев пред журналисти.

Сарафов твърди, че е бил подведен лично от Гешев, че той е пътувал заедно със семейството си по време на взрива. Освен това заместникът на главния прокурор обяви, че е получил нареждане от началника си да допусне до мястото на взрива посочен от него израелски експерт, за когото служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че е пристигнал в България преди атаката.

В свое изявление пред БТА в понеделник Сарафов каза още, че “прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия”.

“Българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността. Вие помните, че двете служебни правителства внесоха множество сигнали за значителни закононарушения и корупция, но към момента няма придвижване по тези сигнали. Това за мен е много по-тревожно дори от това посегателство”, коментира по този повод Радев ден по-късно.

Сред сигналите, споменати от президента, са за злоупотреби с финансираните от държавата с 500 млн. лева ремонти на язовири, както и за изтеглени десетки милиони от аванси, платени за строежа на магистрала “Хемус”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG