Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен посети Киев в Деня на Европа. Зеленски осъди ограниченията за украинското зърно


Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски се ръкуват в Киев, 9 май 2023 г.
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски се ръкуват в Киев, 9 май 2023 г.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен посети Киев на 9 май, когато Европейският съюз (ЕС) чества Деня на Европа и 78-годишнината от капитулацията на нацистка Германия.

При пристигането си в украинската столица Фон дер Лайен приветства решението на президента на страната Володимир Зеленски Украйна да чества Деня на Европа, вместо Деня на победата, както прави Русия.

В началото на петата си визита в Киев от началото на непредизвиканата руска инвазия през февруари 2022 г. председателката на ЕК посочи в Туитър, че е хубаво да се върне в страна, “където ценностите, на които държим, се защитават всеки ден”.

След срещата ѝ с украинския президент Зеленски каза, че двамата са обсъдили напредъка на Украйна по пътя към приемането ѝ в ЕС, европейските доставки на боеприпаси, както и подготвяния нов пакет от санкции срещу Русия.

Зеленски определи като “абсолютно неприемливи” ограниченията за вноса на зърно и други продукти от Украйна в няколко европейски страни - България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Той добави, че очаква “сериозни” решение на ЕС, с които ограниченията да бъдат напълно отменени.

На 3 май служебното правителство реши да отмени забраната за внос на някои храни от Украйна. Това стана, след като Европейската комисия предложи мерки в подкрепа на фермерите в България и четири други страни от ЕС, ако те отменят националните си забрани за внос от Украйна.

Предложението на Брюксел предвижда финансова помощ за засегнатите фермери в пет страни от ЕС - Полша, Словакия, Унгария и Румъния, както и България, както и координирани ограничения във вноса на зърно от Украйна в тези страни. Помощта е в размер на общо 100 млн. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG