Връзки за достъпност

Извънредни новини

Френски журналист загина при руски обстрел в Украйна


Журналистът Арман Солден
Журналистът Арман Солден

Журналист на Агенция Франс прес загина при руски обстрел в Източна Украйна, съобщиха негови колеги от агенцията, станали очевидци на инцидента. Видеокоординаторът за Украйна на Франс прес Арман Солден ​е бил убит при ракетен обстрел в района на град Часов Яр, близо до Бахмут, във вторник.

Това е поредният случай на убит журналист в Украйна. Последният такъв е от преди две седмици, когато руски снайперисти убиха украински журналист и раниха италиански.

32-годишният Арман Солден е бил с екип от журналисти на Франс прес, пътуващи с украински войници, когато групата е попаднал под обстрел с ракети "Град". Солден е загинал, след като ракета е паднала в близост до укритието му. Останалите от екипа са невредими.

"Агенцията е съкрушена от загубата на Арман. Неговата смърт е ужасно напомняне за опасностите, пред които са изправени журналистите при ежедневното отразяване на конфликта в Украйна", каза генералният директор на Франс прес Фабрис Фрис.

Солден е френски гражданин, роден в Сараево. Той е бил част от екипа на Франс прес, изпратен в Украйна след руската инвазия на 24 февруари 2023 г. и който е пристигнал на украинска територия още на следващия ден.

От септември Солден е живеел в Украйна, където е ръководел работата на екипа, отразяващ конфликта. Той редовно е пътувал до фронтовите линии в Източна и Южна Украйна.

Смъртта му идва, след като в края на април украински журналист, придружаващ италиански военен кореспондент, беше убит при засада в Херсон, а колегата му ранен.

По данни на Комитета за защита на журналистите Солден е 15-ият журналист, убит, докато отразява войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG