Връзки за достъпност

Извънредни новини

Режисьорът Илиян Джевелеков, който държи ръка на пулса на днешните психологически проблеми


Режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков
Режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков

Дебютният му игрален филм остава един от най-гледаните в България. Следващият му е българското предложение за "Оскар". Режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков има рожден ден на 10 май и е Човек на деня на Свободна Европа.

Режисьорът Илиян Джевелеков е учил психология и това му помага да изгради реалистични персонажи, с които не е трудно да се отъждествиш. Най-трудна му е работата по сценария - основата, върху която филмът стъпва, защото "ако там направиш компромис, всичко е обречено". Оттам насетне работата няма как да не потече с лекота.

Бързи флиртове, двойнствен живот, пълна анонимност - така накратко може да се представи сюжетът в "Love.net" (2011). Историята в дебютния игрален филм на Джевелеков проследява съдбите на няколко персонажа, които прекарват доста време зад маската на интернет.

"С непознат всеки може да си каже много интимни неща, които да останат скрити и недоизказани за близкия", казва режисьорът.

Въпросите, които повдига филмът, са бързи като сърфирането. Един от тях е кой живот е по-привлекателен – реалният или виртуалният, но също и за границата на допустимото и безопасността при децата. Продукцията е от най-успешните, заснети в България. Още с излизането си през 2011 г. има над 210 хиляди зрители и остава един от най-касовите родни продукции до момента.

Темата за виртуалното пространство е продължена и във втория филм на Джевелеков - "Въздесъщият" (2017). Воайорство, навлизане в личното - така може да се обобщят и основните акценти във филма. Сюжетът разказва за писател и собственик на рекламна агенция, който е обсебен да следи всички около себе си със скрити камери. Той събира живота на най-близките си на файлове.

"Това "хоби" му донася както забавни моменти, така и много нежелани истини. Частната история ни провокира да се замислим за по-голямото – за цялостното наблюдение около нас", казва режисьорът на филма.

"Въздесъщият" печели редица награди и е българското предложение за "Оскар" за за най-добър чуждоезичен филм за 2019 г.

В момента Джевелеков работи върху телевизионния сериал "Тревожност", който пък вече е пряко свързан с психологията. Действието се развива в два кабинета - на класически психотерапевт и на психолог, специалист по детско-юношеска психология.

Двамата психолози са съпрузи, а филмът проследява както случаите в кабинетите им, така и техните лични отношения, които преминават през криза.

Голяма част от историите в сериала са стъпили върху реални случаи, каза режисьорът. Тези от кабинета на психотерапевта, са взети от книгата на Огнян Димов "Агресията в семейството", а историите в детско-юношеския кабинет по психология консултира основателят на училищната психология в България Иван Игов.

"Опитваме се да сложим ръка върху пулса на днешните психологически проблеми не само в България, а и тези, които се проявиха като неизбежен рефлекс от пандемия, последвала война и прочее", каза Илиян Джелеков пред Свободна Европа.

През есента започват снимките на сериала, спечелил конкурса за финансиране от Националния филмов център. Другата половина от парите дава БНТ, по която ще бъде излъчен сериалът през 2024 г.

Илиян Джевелеков е роден на 10 май 1966 г. в небезизвестния кв. "Капана" в Пловдив. Имал е щастливо детство и подкрепящи родители. По-голямата част от живота си прекарва в София, но Пловдив остава завинаги в сърцето му.

"Пловдив е винаги с мен", каза той.

Учи психология в Софийския университет и завършва Кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Още като студент Джевелеков е един от режисьорите на телевизионното шоу "Ку-ку", по-късно става продуцент и режисьор в "Ку-ку филм".

През 2001 г. заедно с Матей Константинов и Георги Димитров Джевелеков основава продуцентската компания "Мирамар филм", а през 2008 г. продуцира филма "Дзифт" на Явор Гърдев.

Илиян Джевелеков е режисьор и продуцент и на над сто телевизионни реклами и няколко документални филма, както и на сериала "Порталът".

XS
SM
MD
LG