Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алек Алексиев, който призова "Слава на Украйна!" от театралната сцена


Алек Алексиев излезе на сцената на връчването на наградите "Икар" със съпругата си Яна Титова и двете им дъщери
Алек Алексиев излезе на сцената на връчването на наградите "Икар" със съпругата си Яна Титова и двете им дъщери

Той е човек с позиция и каузи, които не се страхува да отстоява. Няколко пъти пътува до Украйна, за да занесе помощи и да помогне на бежанци. Актьорът Александър Алексиев, който се качи на сцената, за да отправи важни послания за свободата и истината, е човек на деня на Свободна Европа.

На тазгодишната церемония по раздаването на театралните награди "Икар" се случи нещо извън протокола. Актьорът и продуцент Алек Алексиев, както го наричат всички, и съпругата му - режисьорката Яна Титова, излязоха на сцената на Народния театър "Иван Вазов" с тениски с надпис "Морфов". Алексиев носеше и значка с украинското знаме. Заедно с тях двамата бяха и дъщерите им - Ая и Хана.

Алексиев и Титова бяха обявени за победители в категориите за най-добър куклен спектакъл и за постижения в кукленото изкуство. Когато се качиха на сцената, Алексиев се обърна задочно към държавния глава Румен Радев по повод позицията му, че България не трябва да изпраща военна помощ за Украйна и да участва в общата европейска поръчка на 1 млн. снаряда.

"Не виждам г-н президента на Република България, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България!", каза актьорът от сцената. Последваха аплодисментите на по-голямата част от публиката, събрала се на събитието в световния ден на театъра - 27 март.

Алексиев казва, че винаги е заявявал позицията си и за него това не е нещо ново.

„Това, което се опитвам да напомня на президента, е провокирано от неговите думи и действия в последните седмици и факта, че се държи изключително тоталитарно с жестоката си подкрепа към терористичния руски режим", каза актьорът пред Свободна Европа.

"Позволява си да обяснява, че ние няма да изпращаме оръжие на Украйна, като това решение е взето демократично, парламентарно - че ще помагаме с военна помощ“, добави той.

В началото на ноември миналата година парламентът реши България да изпрати военна помощ на Украйна - оръжия и резервни части.

Според Алексиев сега държавният глава се опитва да влияе над обществото, „над някакви хора, които все още го слушат и му имат някакво доверие“.

„Това ще ги провокира да гласуват за определени руски структури в лицето на няколко партии и това може да бъде пагубно за нашето присъствие на европейската карта. Мен като гражданин това много ме притеснява. Президентът няма такава функция и начинът, по който комуникира в Европа, също ме плаши“, добави той.

Алексиев отбеляза, че много българи мислят като него.

„Очаквах президентът да бъде там, защото от време на време присъства на „Икар“-ите. Без да искам да политизирам събитието, може да е грешно, но от друга страна – къде човек да си заяви гражданската позиция, освен от сцената“, каза още актьорът.

Съвсем естествено за него е и да подкрепи режисьора Александър Морфов, който беше дисциплинарно уволнен от Народния театър след конфликта си с директора. Постановките му продължават да се играят, но Морфов вече не е главен режисьор, след като протестира срещу пиарката Велислава Кръстева, която в продължение на години беше говорител на ДПС и на последните избори отиде да гласува заедно с Ахмед Доган. След конфликта тя напусна театъра.

"Морфов винаги е бил моят пример, и на Яна също, за човек, който се бори за истината и правдата. Много достоен човек, който никога не се е крил и винаги е казвал какво мисли в прав текст - в интервюта, на улицата и в представленията си", каза Алексиев.

Неговите родители са едни от най-близките приятели на Морфов, а баща му - големият актьор Стоян Алексиев, е помогнал на Морфов да стартира пътя си в режисурата. Така Алек казва, че от малък е видял битката му за истината.

Актьорът подкрепя и подписката за оставката на директора на театъра Васил Василев. "Избирайте мъдро, защото това все пак е и вашата кариера. Така че бъдете смели, колеги", каза Яна Титова към актьорската гилдия в залата.

На някои коментари, че не е трябвало да въвлича децата си в изразяването на политическа позиция, Алексиев отговори, че "това е гражданска, а не политическа агитация".

"Това са моите деца, които се надявам, че ще споделят моите виждания, защото вярвам, че те са истината - в унисон с европейското развитие на държавата, с избора ми да остана в България, след като съм бил много години в САЩ и Англия".

Алексиев мечтае и децата му да останат да живеят тук и знае, че това ще стане, ако България е управлявана от правилните хора, които не пропагандират руския режим, ако има по-малко корупция и лъжи. Затова често говори с голямата си дъщеря Ая, която е на 9 г., за Путин, за Радев и се радва, че в училището, в което учи, може да изразява свободно позицията си. Заедно ходят и на протести - за последно в подкрепа на иранските жени.

"Украйна е прегръдка, за някои - последна"

Заедно с още един активист - Георги Божилов, Алексиев пътува 6 пъти до Украйна, за да откарат хуманитарна и медицинска помощ, а на връщане да превозят над 60 бежанци. На тях и на стотици други са помогнали логистично - да си намерят жилище и работа или да отидат в други държави.

"Имах порив и желание да направя нещо. Да, оттук се събрахме много хора за закупуване на дрехи и помощи, но имах нужда да отида на място, за да видя с очите си какво се случва", казва Алексиев пред БНТ след първото си пътуване.

"Когато Путин нахлу на чужда територия, той (Алексиев) беше един от първите, който реагира не с думи, а с действия, още първата събота-неделя тръгна да посреща бежанци", казва за него писателят Захари Карабашлиев, когато миналата година БНР номинира Алексиев за Будител на годината.

Алексиев и Божилов стигат до първите украинци още на 4-5-и март 2022 година - в самото начало на войната. Домакините настояват да вечерят заедно. "Виждаш едни благодарни хора, които искат на теб да помогнат, да те нахранят, да отпочинеш - добро сърце, добра душа", спомня си актьорът.

Той шофира 20 часа, за да влезе в Украйна. "В буса наобратно, когато си говориш, виждаш Украйна през тези хора - много силен народ, обединен народ, не знам дали са били такива преди войната... Украйна е прегръдка, за някои, за жалост, последната прегръдка…", казва още Алексиев.

Сега с други доброволци продължават да помагат, както могат. Редовно например носят всякаква помощ в Пловдивския втори дом - огромен център, в който са настанени около 130 украинци - майки с деца и възрастни хора. Казва, че бежанците не искат да са тук или в Германия например, а удома си.

"Част от мисията на по-европейско ориентираните хора е Европа да продължава да оказва помощ, за да може украинците да се защитават, да премахнат това нашествие, да си построят отново държавата и да живеят свободно и мирно", добавя актьорът.

Година след началото на войната, той продуцира документален филм, който заснема заедно с УНИЦЕФ. Лентата “Детство 2.0” разказва историите на 3 жени и малките им деца и едно 16-годишно момиче, избягали от Украйна и намерили нов живот в България.

“В няколко града из България с режисьора Атанас Христосков снимахме пътя на украинците дотук, с какво се занимават, какво правят в момента. Ще отговорим на всички скептични българи, които си мислят, че украинците са дошли, за да ни откраднат пари. Ще видят обаче колко много допринасят за икономиката, за обществото на страната ни”, казва Алексиев.

Актьорът подкрепя още дейността на фондациите "От другата страна", "Заедно в час", "За доброто" и "Сийдър".

Актьорската професия - голямата мечта

Алек Алексиев е роден на 18.11.1988 г. в София. Още на 16 вече е в САЩ, където завършва средното си образование. Завършва актьорско майсторство в Adelphi University в любимия си Ню Йорк. Казва, че винаги е мечтал само това - да бъде актьор. Баща му му помага по Скайп да се подготви за изпитите.

По-късно Алек участва в редица чуждестранни театрални постановки и филмови продукции, сред които в „Джак Райън: Теория на хаоса" и снимания в студио "Бояна" "Преден пост" ("The Outpost"). Докато работи с Кенет Брана в "Джак Райън", се запознава и с Кийра Найтли, която се оказва фен на Димитър Бербатов.

Когато започва да получава покани да се снима в български филми, живее в Лондон и първоначално отказва, защото не иска хората да мислят, че това се случва заради баща му. По-късно си мисли, че това е било "глупаво".

Най-голямата му роля в пълнометражен български филми е във "Възвишение" по едноимения роман на Милен Русков, за която спечели награда за Най-добра мъжка роля на Златна роза 2018. Любимата му фраза на неговия герой Гичо е: „Вие нищо не разумявате. Аз съм се не само на револуцията, но и на образованието народно, барем, малко обрекъл. Необразованият човек на револуция не можем да дигнем".

Алек вярва, че и в живота човек трябва постоянно да се образова. Той играе още във "Воевода", "Пеещите обувки", "Чест", но може би най-популярен е от малкия екран с ролята на д-р Василев от сериала "Откраднат живот". Алек Алексиев е и съдружник в платформата за българско кино NO BLINK, която стои и зад Gledam.bg.

XS
SM
MD
LG