Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша привика посланика на Русия заради инцидента с руски изтребител над Черно море


Руски изтребител Сухой Су-35. Снимката е илюстративна.
Руски изтребител Сухой Су-35. Снимката е илюстративна.

Полша е привикала посланика на Русия в страната заради инцидента с руски изтребител и самолет на полската гранична охрана над Черно море в началото на май. Това съобщи говорител на полското външно министерство в сряда.

На 5 май руски изтребител Су-35 прeхвана над Черно море самолет L-410 на Полша, изпълняващ мисия на европейската агенция за гранична охрана Фронтекс. Тогава полските власти казаха, че изтребителят е направил "агресивни и опасни маневри", заради които екипажът на полския самолет временно е загубил контрол над него.

"Остро осъждаме провокативното и агресивно поведение на руската страна, което е сериозен международен инцидент", написа в сряда в Туитър говорителят на министерството на външните работи на Полша Лукаш Ясина.

Той посочи още, че полските власти са връчили протестна нота на посланика на Русия в страната Сергей Андреев.

Руското посолство във Варшава не беше открито за коментар, отбелязва Ройтерс.

Случаят от 5 май не е първият инцидент с руски изтребител в района на Черно море през последните месеци. През март при сблъсък с руски военен самолет американски дрон потъна в международни води.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG