Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фирми от България и Полша искат да ремонтират двигатели за самолетите МиГ-29


МиГ-29 на българските ВВС
МиГ-29 на българските ВВС

Българска и полска държавни фирми са одобрени да представят оферти за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29. Фирмите са Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. и "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" ЕАД. Решението за предварителен подбор е публикувано в регистъра на обществени поръчки на 9 май.

България разчита на съветските изтребители МиГ-29 за опазване на въздушното си пространство (еърполисинг). След началото на инвазията на Русия в Украйна поддръжката им стана почти невъзможна, тъй като се правеше изключително от руската държавната корпорация РСК МиГ. Затова служебният кабинет се опита да купи "заместващи изтребители", които ВВС да използват до идването на първите нови F-16 Block 70, закупени от САЩ.

Си Ен Ен се позова на един от многото изтекли документи от Пентагона и съобщи, че България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29. Българското Министерство на отбраната (МО) отрече да е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

Поръчката е за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29, а прогнозната стойност е 19,2 млн. лв. с ДДС. Тъй като един МиГ-29 е има два двигателя, успешен ремонт гарантира оставането във въздуха на 3 изтребителя.

Срокът за ремонт на всеки двигател не трябва да бъде по-голям от 9 месеца.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 г. и няма да купува т.нар. заместващи самолети, каза в събота служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред бТВ. Той добави, че до момента страната е получила две оферти за заместващи изтребители, но не може да си ги позволи.

“Насочили сме нашите усилия към поддържане на МиГ-29”, каза още военният министър.

В края на миналата година служебното правителство съобщи, че води разговори за т.нар. заместващи изтребители, които българските военновъздушни сили да използват преди доставката на първите самолети F-16 Block 70 от САЩ. София изпрати искане за оферта до шведската компания “Грипен”. Представители на кабинета казаха, че водят разговори с френската компания “Мираж” и с Израел за употребявани самолети F-16. Не е ясно коя е втората реална оферта, за която говори Стоянов.

През март МО обяви друга обществена поръчка за доставка на шест двигателя за МиГ-29 за 22 млн. лева без ДДС и за ремонтирани двигатели. Ако поръчката е успешна, това би позволило да се удължи употребата на още три изтребителя.

България има около 18 МиГ-29 , но не е ясно колко от тях летят. През ноември миналата година Стоянов каза пред депутатите от комисията по отбрана, че в началото на 2023 г. ще останат летящи само шест от изтребителите.

През февруари министърът каза, че вероятността България да спре да изпълнява бойно дежурство за охрана на въздушното си пространство е голяма, защото не може да поддържа съветските си изтребители МиГ-29.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG