Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Катарзис или определен интерес". Президентът е скептичен към анонса на ГЕРБ за отстраняването на Гешев 


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев се изказа скептично за заявката на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Радев предположи, че зад предложението има други цели.

"В мен има един много важен въпрос – дали заявката на Мария Габриел за искане за отстраняване на главния прокурор е плод на закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад г-жа Габриел". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Претория, Република Южна Африка, където е на официално посещение.

В четвъртък номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел каза, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в правителство, оглавено от нея, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

В Претория Радев каза още, че България е загубила три години, в които внесените от неговите служебни правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби прашасват. Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен, каза Радев.

"Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, квотата на партията на Мария Габриел го преизбра и то с единодушие. Когато преди три години поисках оставката на Иван Гешев, партията на Мария Габриел не само го подкрепяше, но беше и в колаборация с него. Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на Габриел го спаси – отново единодушно", припомни Радев.

Номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер еврокомисарка каза в четвъртък, че мотивът за отстраняване на Иван Гешев е "уронване на престижа на съдебната власт" в "светлината на последните събития".

Тя очевидно имаше предвид инцидента с взрив до колата на Гешев, за който прокуратурата първоначално даде противоречива информация, която беше опровергана. Едно от твърденията беше, че главният прокурор е пътувал със съпругата и децата си.

В същото време ВСС отказа дори да обсъди темата за взрива до колата на Гешев и твърденията за негова намеса в разследването.

ПП-ДБ също постави под въпрос заявката на Габриел. “Как си представяме онзи състав на ВСС, който може да се произнесе обективно”, каза Христо Иванов и се усъмни, че обещанията може да е “фасада”. Коалицията вече каза, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

ДПС ще подкрепи правителство на Габриел, стана ясно по време на среща на двете партии. Движението подкрепя и намерението да се поиска оставката на Гешев. Двете партии нямат достатъчно депутати за правителство. БСП не изключи участие в управление. ИТН не отказа подкрепа и поиска от ГЕРБ ясно очертани мерки и срокове. “Възраждане” не беше поканена на среща.

В петък вечерта предстои среща с ПП-ДБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG