Връзки за достъпност

Извънредни новини

Битката за Бахмут е в разгара си. Москва отрича съобщенията за украински пробив


Така изглежда Бахмут в наши дни.
Така изглежда Бахмут в наши дни.

Украинските и руските сили водят ожесточени сражения за контрола над Бахмут, който е в центъра на настъплението на Москва в Донбас. Битката за Бахмут влиза в гореща фаза на фона на съобщенията за напредък на Киев в някои части на фронта, докато Украйна се подготвя за дългоочакваната контраофанзива.

Украинските защитници са отблъснали 44 руски атаки през последните 24 часа в Бахмут, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в ежедневния си бюлетин на 12 май. Силите на Москва продължават да атакуват по фронтовата линия Бахмут-Авдиивка-Маринка, на която се водят най-ожесточените боеве през последните няколко месеца.

Украинските сили са започнали "подготвителни" операции преди очакваната контраофанзива срещу руските сили, съобщиха двама високопоставени военни представители на САЩ пред CNN. Операциите включват удари по цели като оръжейни складове, командни центрове, бронирани и артилерийски системи и имат за цел да подготвят бойното поле за настъпление. Това е стандартна тактика, използвана преди големи комбинирани операции.

Когато Украйна започна контраофанзива в южната и североизточната част на страната в края на миналото лято, тя също беше предшествана от въздушни атаки.

Междувременно Русия побърза да опровергае съобщенията за напредъка на украинската армия в няколко района, включително Бахмут. Тези съобщения дойдоха от промосковски военни блогъри и дори от Евгений Пригожин, свързания с Кремъл собственик на частната армия "Вагнер", чиито бойци са в челните редици на битката в Донецк.

Руското министерство на отбраната твърди, че "цялостната ситуация в района на специалната военна операция е под контрол." Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков придаде оптимизъм, заявявайки, че "специалната военна операция на Москва срещу Украйна" - терминът, използван от Русия за обозначаване на мащабната ѝ инвазия - е "много трудна", но определени цели са постигнати.

Пригожин стигна до там, че на 11 май заяви, че контранастъплението на Украйна вече е в ход.

В района на Бахмут, каза той, украинските въоръжени сили "нанасят удари по нашите флангове и, за съжаление, на някои места успяват".

Президентът Володимир Зеленски отхвърли съобщенията, като заяви, че Киев отлага началото на контраофанзивата, защото не разполага с достатъчно западни оръжия, за да успее, без да понесе твърде много жертви.

Зеленскин добави, че е възможно "да продължим напред и да постигнем успех".

"Но ще загубим много хора. Мисля, че това е неприемливо", е цитиран да казва той. "Затова трябва да изчакаме. Все още се нуждаем от малко повече време. По отношение на въоръжението - все още не всичко е пристигнало".

На 11 май Великобритания обяви, че доставя на Украйна крилати ракети с голям обсег на действие, което дава на Киев възможност да поразява руските войски далеч зад фронтовата линия.

Министърът на отбраната Бен Уолъс потвърди пред британски депутати, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна ракети Storm Shadow.

"Използването на Storm Shadow ще позволи на Украйна да отблъсне руските сили, разположени в рамките на украинската суверенна територия", каза той, без да уточнява колко са доставените ракети.

Ракетите Storm Shadow, които имат обсег от над 250 км, дават на Украйна възможност да нанася удари далеч зад руските фронтови линии и в окупирания от Москва Крим.

Според съобщения в британски медии Киев е обещал да не използва ракетите за нанасяне на удари на територията на Русия.

Кремъл заплаши да предприеме "подходящи" мерки в отговор на този ход на Лондон.

"Това ще изисква подходящ отговор от нашите военни, които определено ще вземат необходимите решения във военно отношение", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG