Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще загубим много хора". Зеленски каза, че Украйна се нуждае от повече време за контраофанзива


Володимир Зеленски очаква още военна помощ, за да успее настъплението срещу руските сили
Володимир Зеленски очаква още военна помощ, за да успее настъплението срещу руските сили

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае от повече време, за да започне дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, тъй като очаква да получи обещаната военна помощ.

В изявление от щаба си в Киев той определи бойните бригади, някои от които са обучени от страни от НАТО, като "готови", но каза, че армията все още се нуждае от "някои неща", включително бронирани машини, които "пристигат на партиди".

Атаката може да се окаже решаваща във войната, като преначертае фронтовите линии, които от месеци остават непроменени. Тя ще бъде и решаващ тест за Украйна, която иска да докаже, че оръжията и оборудването, които е получила от Запада, могат да доведат до значителни успехи на бойното поле, отбелязва Би Би Си.

"С това, с което вече разполагаме, можем да продължим напред и мисля, че ще бъдем успешни", каза още Зеленски в интервю за обществените радио и телевизионни оператори, които членуват в Евровизия, сред които и Би Би Си. - "Но ще загубим много хора. Мисля, че това е неприемливо. Затова трябва да изчакаме. Все още се нуждаем от малко повече време".

Кога и къде ще се случи украинското настъпление е тайна. Заради очакването му обаче руските сили вече са укрепили отбраната си по фронтова линия, която се простира на 1450 км от източните области Луганск и Донецк до Запорожие и Херсон на юг.

През последните седмици украинските власти се опитваха да намалят очакванията за пробив, както публично, така и на четири очи. Високопоставен правителствен служител, който говори при условие за анонимност, каза, че лидерите на страната "разбират, че трябва да постигнат успех", но че нападението не трябва да се разглежда като "сребърен куршум" във войната, която продължава вече 15-и месец.

Светът има „надценени очаквания“ за "нещо голямо" за планираната от Украйна контраофанзива, което може да доведе до „емоционално разочарование“, каза в интервю за Вашингтон пост и министърът на отбраната Олексий Резников.

Президентът обаче изрази увереност, че украинските военни могат да напреднат, като предупреди за рисковете от "замразен конфликт", на който, по думите му, "разчита" Русия.

Зеленски отхвърли опасенията за загуба на протекцията от САЩ, ако президентът Джо Байдън, който обеща да подкрепя Украйна, колкото и време да е необходимо, не бъде преизбран през 2024 г. Според него Украйна все още се радва на двупартийна подкрепа в Конгреса на САЩ.

"Кой знае къде ще бъдем [когато се случат изборите]? Вярвам, че дотогава ще спечелим", каза президентът

Засега няма реална възможност за преговори за прекратяване на конфликта, тъй като и двете страни твърдят, че ще се борят до победа. Зеленски предложи мирен план от 10 точки, в който се призовава за връщане на всички завладени територии, изплащане на обезщетения за щети, свързани с войната, и създаване на специален трибунал, който да преследва руските военни престъпления, което Москва категорично отхвърли.

Президентът каза още, че западните санкции оказват влияние върху руската отбранителна промишленост, като спомена за изчерпаните запаси от ракети и недостига на артилерия.

"Те все още имат много в складовете си, но вече виждаме, че са намалили обстрела на ден в някои райони", отбеляза той.

Москва обаче е намерила начини да заобиколи някои от мерките, добави Зеленски и призова държавите да се насочат към онези, които помагат на Русия да заобикаля забраните.

Той отново отхвърли руското обвинение, че Украйна стои зад предполагаемото нападение с дронове срещу Кремъл миналата седмица, което беше определено от Москва като опит за убийство на президента Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG