Връзки за достъпност

Извънредни новини

Санкциониран руски кораб е бил натоварен с оръжия в Южна Африка, твърдят САЩ


Руският кораб акостира във военноморската база Саймънс Таун близо до Кейптаун, на 8 декември 2022 г.

Посланикът на САЩ в Южна Африка обвини страната в предоставяне на оръжия на Русия, което е нарушаване на обявения от нея неутралитет във войната в Украйна.

Оръжията са били натоварени на руски товарен кораб, който е акостирал тайно във военноморска база близо до Кейптаун за три дни през декември и след това са били транспортирани до Русия, съобщи посланик Рубен Бриджити на 11 май, цитиран от южноафрикански информационни агенции.

"Убедени сме, че на този кораб са били натоварени оръжия и бих заложил живота си за точността на това твърдение", каза още дипломатът по време на брифинг с репортери, запис от който излъчи местният новинарски канал Newzroom Afrika.

"Въоръжаването на руснаците е изключително сериозно и ние не смятаме, че този въпрос е решен, и бихме искали Южна Африка да [започне] да практикува своята политика на неприсъединяване", добави той.

Заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател коментира пред журналисти, че Съединените щати имат сериозни опасения относно акостирането на кораба, който е обект на наложени от тях санкции. Вашингтон е изразил загриженост за доставката на оръжия директно пред множество южноафрикански официални лица.

Президентът Сирил Рамафоса отговаря на въпроси в парламента в Кейптаун на 11 май
Президентът Сирил Рамафоса отговаря на въпроси в парламента в Кейптаун на 11 май

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса беше в Кейптаун и отговаряше на въпроси в парламента, когато един от депутатите го помоли да отговори на твърдението на Бриджит. Президентът отвърна, че "въпросът се разглежда и след време ще можем да говорим по него". По думите му е започнало разследване още преди Бриджит да съобщи обвинението си публично и в него ще бъдат използвани всички доказателства, с които разполага американското разузнаване.

Канцеларията на Рамафоса обаче нарече твърденията "разочароващи" и предупреди, че "подкопават духа на сътрудничество и партньорство" между правителствените служители на САЩ и Южна Африка, които са обсъждали случая. В изявлението се казва още, че към момента "няма доказателства", че оръжията са били натоварени на кораба в Южна Африка.

По-късно в петък южноафриканското министерство на външните работи извика посланика на САЩ заради изказванията му.

Товарният плавателен съд предизвика спекулации, когато в началото на декември акостира във военноморската база в Саймънс Таун. Товарните кораби обичайно акостират в гражданското пристанище на Кейптаун, а не във военната база.

Членът на парламента от опозицията Кобус Мараис тогава поиска отговори от правителството, като каза, че стоките са били разтоварвани и товарени през нощта, докато корабът е бил закотвен в базата.

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ добави товарния кораб Lady R в списъка си със санкции миналата година заради предполагаеми доставки на оръжие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG