Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генка Шикерова от Свободна Европа получи награда за разследваща журналистика "Радостина Константинова"


Генка Шикерова
Генка Шикерова

Две награди за разследваща журналистика даде фондация "Радостина Константинова" тази година - на Генка Шикерова от Свободна Европа и на Ивайло Станчев от "Капитал".

Шикерова получи отличие за материала си „Бизнесът иска тишина". Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски“, публикуван в началото на март тази година. Той разказва за овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена и почетен консул на Русия в България Георги Гергов.

Това е третата награда, която Генка Шикерова получава от фондацията. През 2020 г. тя беше отличена с голямата награда за разследваща журналистика за неизлъченото от Нова телевизия разследване "Война за трупове". През 2016 г. Шикерова получи приз и за репортажите си за завишени цени, на които Агенцията за бежанците е купувала храната за потърсилите убежище, и разкрития за харченето на държавни пари в Спешна помощ.

В четвъртък Ивайло Станчев от "Капитал" получи отличието за разследваща журналистика заради поредицата от публикации „АЕЦ „Козлодуй" е „обезщетил" фирми на Христо Ковачки с 25 млн. лева“, „Съмнителна поръчка за 84 млн. лв. на АЕЦ „Козлодуй" сочи към Людмил Стойков“ и „Атомни поръчки или как се прави търг за храна за 30 млн. лв. в АЕЦ „Козлодуй".

Общо 23 разследвания на 22 теми са участвали в конкурса тази година, съобщиха от фондация "Радостина Константинова". Разследващите материали са оценявани от жури с членове Люба Ризова, Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова.

Фондация „Радостина Константинова“ връчи и стипендия на студента по журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Петър Желев. Кандидатурите на младите участници са били оценявани от проф. Луливера Кръстева, проф. Ефрем Ефремов и Зина Соколова.

Фондацията е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на журналистката Радостина Константинова. Тя е една от основателките на Пресгрупа „168 часа“ и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Основната цел на фондацията е да насърчава обективната разследваща журналистика в България.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG