Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генка Шикерова и Татяна Ваксберг получиха отличия за антикорупционна журналистика


Генка Шикерова и Татяна Ваксберг са журналисти в Свободна Европа.
Генка Шикерова и Татяна Ваксберг са журналисти в Свободна Европа.

Генка Шикерова от Свободна Европа взе голямата награда за журналистическо разследване на 2022 г. от конкурса „Червена линия“ на Антикорупционния фонд (АКФ). Специална награда за утвърждаването на принципите на върховенство на правото беше връчена и на Татяна Ваксберг, главен редактор на българската редакция на „Свободна Европа“.

Наградени за журналистическата си работа бяха още Ивайло Станчев и Полина Паунова от „Капитал“, Лалка Димитрова от „Дарик“ – Бургас. Кристиян Юлзари получи приз за млад журналист.

Наградите на АКФ се връчват за трети път и целят да подкрепят журналистите, чиято работа осветлява корупционни практики и хора, които злоупотребяват с влиянието си. Организацията вярва, че корупцията е основен проблем в България и има негативни последици върху всички хора в страната. С тези награди тя иска да развие общността на антикорупционна журналистика.

Шикерова получи наградата за поредица от материали, представящи слабоизвестни факти по няколко емблематични случаи - избягването на данъчно облагане от „Лукойл Нефтохим Бургас“, овладяването на границата при ГККП „Капитан Андреево“, схемите за нагласени търгове в продажбата на дърва за огрев и неяснотите в биографията на служебния енергиен министър.

Ваксберг беше отличена за поредица публикации, които популяризират основни понятия от сферата на международното хуманитарно право, отнесени към войната в Украйна.

Станчев беше отличен заради разследвания на АЕЦ „Козлодуй“, а Паунова за работата си, с която систематично осветлява практики в разрез с върховенството на правото на високите етажи на властта. Наградата за регионална журналистика получи Димитрова заради разкриването на проблема с липсата на надеждна система за идентификация на влизащите в България лица, търсещи закрила.

Юлзари е награден за разследване на злоупотреби със средства в Министерството на младежта и спорта.

Журито на наградите беше с председател доц. Георги Лозанов и членове Светлана Джамджиева (главен редактор на Клуб Z), Калин Манолов - журналист, адвокат Стоян Мадин и Стефан Кръстев от екипа на АКФ. Общо са били разгледани 36 номинации на журналисти.

„Без смелостта на журналистите, които неотстъпно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, борбата с корупцията е невъзможна. Това е посланието на наградите и надеждата ни е, че с тях отдаваме дължимото на ключовия принос на журналистическата общност за разкриването и противодействието на корупционните практики“, каза директорът на АКФ Бойко Станкушев.

Церемонията по връчване на призовете се проведе в петък, 9 декември, което е Международният ден за борба с корупцията. Конкурсът „Червена линия“ се организира с подкрепата на фондацията „Америка за България“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG