Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима журналисти от Свободна Европа получиха награди от Антикорупционния фонд


Генка Шикерова, Борис Митов и Дамяна Велева, и тримата от Свободна Европа, които получиха различни отличия, след връчването на наградите на Антикорупционния фонд, 9 декември 2021.
Генка Шикерова, Борис Митов и Дамяна Велева, и тримата от Свободна Европа, които получиха различни отличия, след връчването на наградите на Антикорупционния фонд, 9 декември 2021.

Миролюба Бенатова, Борис Митов и Виктория Симеонова получиха големите награди "Червена линия: журналистика срещу корупцията" на "Антикорупционния фонд" (АКФ) в четвъртък.

Отличията се връчват за втора година, като от 35 номинации бяха връчени общо 6 награди.

Освен тримата лауреати специална награда за разследване получи Генка Шикерова , а грамота - Дамяна Велева, и двете от Свободна Европа. За заследвания бяха отличени също bird.bg, Николай Марченко от "Биволъ", Българското национално радио - Бургас."Важно е да се знае, че те не са сами", каза директорът на АКФ Бойко Станкушев за разследващите журналисти. "На тяхна страна е една голяма общност от граждани, които не приемат корупцията за нещо нормално", добави той.

Миролюба Бенатова получи голямата награда за разследване за откритието си, посветено на източването на Националната здравноосигурителна каса чрез фалшиви хоспитализации в болница "Лозенец".

Борис Митов от Свободна Европа беше отличен за цялостния си журналистически принос за утвърждаване на върховенство на правото в страната.

Митов получи наградата за задълбочените си и последователни усилия за разкриване на зависимостите на съдебната, изпълнителната и законодателната власт.

Специалната награда за журналистическо разследване получи Генка Шикерова от Свободна Европа за разследването си за систематичното изсичане на българските гори.

Голямата награда за млад журналист получиха Виктория Симеонова от "Господари на Уеба" (gospodari.com) за разследване на финансовата измама "Глобал маркетс", както и Николай Марченко от "Биволъ" за материал, който разкрива порочни практики на Агенцията за бежанците по отношение на руски гражданин, потърсил закрила в България.

Бяха връчени и две специални грамоти. Едната е за Дамяна Велева от Свободна Европа за разследването "В облака около закона", който разказва за стотици български села, които от десетилетия не плащат за вода.

Другата грамота отиде за екипа на БНР-Бургас и поредицата му от авторски материали на регионални теми с голямо обществено значение.

Събитието се проведе ден след като съоснователят на АКФ Николай Стайков получи награда за лидер в борбата с корупцията от Държавния департамент на САЩ.

Стайков е автор на редица разследвания, сред които и поредицата "Осемте джуджета", която разкрива престъпна схема за изземване на бизнес, приложена с участието на бивши и настоящи прокурори и следователи и представители на изпълнителната власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG