Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Митов от Свободна Европа беше отличен като най-добър пишещ журналист в конкурса "Валя Крушкина"


Борис Митов при връчването на наградата, 5 декември 2022 г.
Борис Митов при връчването на наградата, 5 декември 2022 г.

Стоян Георгиев от бТВ получи голямата награда в 11-ото издание на конкурса "Валя Крушкина - журналистика за хората". Георгиев беше отличен за за филма си "Свидетелства от Буча".

Борис Митов от Свободна Европа получи първа награда в категорията пишещ журналист. Тя му беше връчена за два негови материала "Някой се е вързал". Как един колаж стана фалшива новина за български корени на Путин" и "Как един пикап разкри връзка между "Осемте джуджета" и Младен Маринов.

Митов получи първа награда като пишеш журналист и преди година, когато беше отличен за разследването "МВР срещу протеста. Как прокуратурата повярва на съмнителните показания на един полицай".

Второ награда в същата категория тази година получи журналистът от Свободна Европа Николай Лавчиев за материала си "Поведението на политиците е безумно". Как "Марица Изток 2" чака края на въглищата".

Носителите на наградите "Валя Крушкина"
Носителите на наградите "Валя Крушкина"

Първа награда в категорията журналист от електронна медия получи Глория Николова (Нова телевизия) за "Последна спирка: НенужниТе" - разказ за социалните домовете за хора с умствена изостаналост и психични разстройства.

Сред снимащите журналисти с първа награда беше отличен Александър Осиченко от бТВ за материалите си, заснети като специален пратеник в Украйна.

Отличието в категорията Журналист-надежда – млад журналист беше връчено на Йоан Запрянов от Капитал за статията "От 4 до 7 часа е война. Технология на купения вот в област Разград".

Наградите "Валя Крушкина - журналистика за хората" бяха учредени преди 11 години в памет на журналистката Валя Крушкина, която работеше в БНТ. В досегашните издания на конкурса са номинирани над 660 журналисти с повече от 1130 материала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG