Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не залостих вратата". ПП-ДБ обсъжда окончателното си решение за подкрепа за ГЕРБ


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

"Продължаваме промяната" се събира на Изпълнителен съвет в събота, каза съпредседателят на партията Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви по-рано сутринта.

Думите му идват, след като в петък представителите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) проведоха среща в парламента с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Петков каза, че те са харесали някои от отговорите на Мария Габриел. „Питаме я за иновации и образование и тя отговаря за иновации и образование. И даже с емоция, не просто проформа. Аз видях европейско поведение, видях човек, който беше дошъл да направи истински разговор, а не да направи шоу и да чуе „не“ от нас“, добави той.

„Затова не залостих вратата, излизайки от тази среща, аз казах -искам да поговоря с всичките ни органи. Имаме ясно решение, но преди да кажем твърдо „не“ искам да събера всички да мислим дали има друг вариант, освен да дадем държавата на тройна коалиция, която не вярваме, че ще изпълни задачите, които поставяме в нашия план за България“, каза още Петков.

По негови думи след изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ предстои национален съвет, а след това и коалиционен.

"Надявам се, че многобройните партии в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да се точат безкрайно в решенията дали да подкрепят правителство на ГЕРБ. Категорично трябва да започнем разговори с другите партии", каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ–СДС Десислава Атанасова пред бТВ в събота. Тя определи отношението на партията на Петков към Габриел като "унизително".

В петък след срещата с Габриел Петков каза, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС все още си нямат доверие и припомни, че ПП-ДБ има решения на националните си органи да не подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС. Габриел се отказа да прави кабинет с ПП-ДБ и добави, че очаква подкрепа от тях по ключовите законопроекти в парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията му ще продължи разговорите за кабинет с останалите паратии в събота. В понеделник президентът Румен Радев ще връщи първия мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG