Връзки за достъпност

Извънредни новини

ФБР не е имало доказателства за сговор между щаба на Тръмп и Русия, когато е започнало разследването


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

ФБР не е имало достатъчно доказателства за предполагаем престъпен сговор между щаба на бившия президент Доналд Тръмп и Русия, когато е започнало разследването си по случая през 2016 г. Този извод се съдържа в доклад на специалния прокурор Джон Дърам за действията на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ.

Докладът на Дърам, публикуван в понеделник, критикува ФБР за начина, по който е провело разследването на предизборната кампания на Тръмп от 2016 г. и предполагаемия сговор между щаба му и Русия.

Разследването на ФБР беше проведено от специалния прокурор Робърт Мълър и завърши през 2019 г. Заключенията му потвърдиха намесата на Русия в изборите, но не бяха открити достатъчно доказателства за това, че Доналд Тръмп или хора от предизборния му щаб са извършвали престъпление като са си сътрудничели с Кремъл с цел да спечелят вота.

В доклада от понеделник Джон Дърам стига до заключението, че ФБР не е разполагало с „реални доказателства“ за престъпен сговор между кампанията на Тръмп и Русия и е разчитало прекалено много на сведения, предоставени от политически съперници на Тръмп.

Докладът е резултат от четиригодишно проучване, което Дърам започна през май 2019 г. Тогава главният прокурор на САЩ Уилям Бар, предложен за поста от Тръмп, му възложи да направи проверка за потенциални грешки от страна на ФБР при разследването на кампанията на Тръмп и руската намеса, наречено „Ураган от кръстосан огън“.

Сред заключенията на Дърам, цитирани от световните агенции, се отбелязва, ФБР се е отнесло към Тръмп по различен начин в сравнение с други политици, които е разследвало, включително Хилари Клинтън – опонентката на Доналд Тръмп в изборите за президент на САЩ през 2016 г. Клинтън е била предупредена, че е възможна мишена на чуждестранни намеса, а Тръмп - не, преди ФБР да започне да разследва представители на кампанията му.

„(Министерството на правосъдието) и ФБР не успяха да бъдат на висотата на важната си мисия да се придържат стриктно към закона във връзка“, пише Дърам. Той отчита, че високопоставени служители на бюрото са показали „сериозна липса на аналитична критичност към информацията, която са получили, особено от политически обвързани физически и юридически лица.“

В отговор на доклада ФБР каза, че вече е внесло десетки промени в своята работа.

„Ако тези реформи бяха в сила през 2016 г., погрешните стъпки, посочени в доклада, можеха да бъдат предотвратени“, се посочва в позиция на институцията.

Тръмп написа в социалните мрежи, че докладът на Дърам показва, че „американската публика беше измамена“ и посочи заключенията на разследването му като доказателство, че „дълбоката държава“ го напада незаслужено.

Бившият президент на САЩ цитира някои от заключенията на екипа на Дърам, публикувани по-рано, в съдебно дело, което заведе срещу Клинтън и няколко други политици и правителствени служители. Тръмп твърдеше, че те са планирали да подкопаят кандидатурата му за президент през 2016 г. чрез разпространение на слухове за връзките на кампанията му с Русия. През януари съдия не допусна разглеждане на делото по същество и осъди Тръмп да плати съдебни разходи.

Четиригодишното разследване на Дърам доведе до три обвинения. Едно от тях беше срещу служител на ФБР, който се призна за виновен за това, че е подменил доказателства. Други двама души бяха оправдани по обвинения в лъжесвидетелстване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG