Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме свои, не стреляйте!" Украинци разказват как руски военни се предават край Бахмут


Украински войници стрелят с оръдие близо до Бахмут, 12 май 2023 г.
Украински войници стрелят с оръдие близо до Бахмут, 12 май 2023 г.

След месеци ожесточени сражения, в последните дни украинските сили постигат успехи в битката за Бахмут. Част от руските сили са изтласкани на километри, подразделения се оттеглят, а войници се предават. Експерти смятат, че това е локална офанзива, предвестник на контранастъплението.

За Русия да овладее малкото градче Бахмут е важна стъпка към окупацията на останалата част от Източен Донбас, която не е под неин контрол. Преди няколко дни Москва призна, че нейните сили са отстъпили на север. Представи го като "прегрупиране на по-добри позиции", продължавайки да говори за "успешна отбрана".

В същото време ръководителят на частната военна армия "Вагнер" Евгений Пригожин също призна, че подразделения на редовната руска армия напускат фронта и нарече това "разгром". Неговите бойци отдавна се бият в Бахмут, понасяйки огромни жертви и той неведнъж обвинява руското военно ръководство, че не му изпраща достатъчно боеприпаси. Дори заплаши да изтегли "Вагнер" от района, но в крайна сметка не го направи.

Зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна (Ганна - на украински) Маляр съобщи, че в рамките на няколко дни са освободени около 20 кв. км в северната и южната част на предградията на Бахмут. Тя обаче не скри, че в същото време "врагът напредва донякъде в самия Бахмут, като напълно го унищожава с артилерия". Маляр добави, че Русия изпраща нови подкрепления от парашутисти и че "тежките битки продължават със смесени резултати".

По-рано зам.-министърът отбеляза, че украинският напредък около Бахмут не е част от по-широкото контранастъпление, планирано от Киев, и че събитията там "не трябва да се изваждат от контекста". Такива послания дойдоха и от други висши ръководители в Киев, включително и от президента Володимир Зеленски.

Много коментатори също не бързат да оценят боевете в района като същинското начало на голямата операция, а като локална подготовка за нея. Смята се, че като начало целта е била подобряване на позицията на украинските сили в частта на града, която остава под техен контрол, за да тласнат руските позиции далеч от пътищата за снабдяване.

Британското разузнаване също посочи в последните си данни, че напредването на украинските сили на юг и северозапад от Бахмут най-вероятно им е позволило да си възвърнат по-безопасното използване на ключовия път за снабдяване 0506 (пътят на живота).

Такива битки могат да са предвестник на предстояща офанзива.

Анализаторите коментират, че такива битки могат да са предвестник на предстояща офанзива - преди началото на голяма операция настъпващите сили могат да извършат разузнаване със сила, да изследват слаби места в отбраната на противника, да изберат място за удар или отклоняване на отбраняващите се сили от посоката, от която ще започне главното настъпление.

Бойци на Украйна защитават позициите си край източния град
Бойци на Украйна защитават позициите си край източния град

Според американския Институт за изследване на войната (ISW) руските сили вероятно ще засилят настъплението си край Бахмут на фона на локалните контраатаки на украинската армия. Това обаче може би ще повлияе на способността на окупаторите да отблъснат предстояща украинска контраофанзива.

"Пренасочването на руски войски от други части на фронта към района на Бахмут вероятно е в отговор на неспиращите опасения на Русия за стабилността на фронтовата линия в района, на фона на продължаващото влошаване на положението на групировката "Вагнер", пишат още от ISW.

"Казвали са им, че тук сме канибали"

През почивните дни украинското министерство на отбраната съобщи, че само за 24 часа са превзети десетина позиции край Бахмут и са пленени много руски войници от различни части. Украински военни, с които са разговаряли кореспондентите на Current time, потвърждават това.

Войник с повиквателна Хусик показва видео: неговото подразделение в 30-та бригада, която носи името на княз Островски, пленява руски войници. На въпрос защо според него руснаците са решили да се предадат, украинският войник отговаря: "Сритахме им задниците".

"Започнаха да викат: "Момчета, ние сме свои, не стреляйте!". А на сутринта тръгнаха към нашата позиция и хвърлиха оръжията си. Бяха само с бронежилетки и каски", разказва боецът.

Серхий е друг украински войник, който се сражава край Бахмут. Той също среща враг, който решава да се предаде – при това е бил член на "Вагнер". След няколко часа се предават още двама руснаци.

Просто казаха: "Не искаме да се бием"

"Нямаше страх. Беше интересно какво ще разкаже", спомня си той и добавя, че вагнеровецът почти не говори.

След няколко часа се предават други двама руски войници. "Просто казаха: "Не искаме да се бием", допълва войникът.

Те са от редовната армия и разказват, че са били мобилизирани на 1 май 2023 г. От деня, в който са били призовани, до деня, в който са били пленени, са изминали само две седмици.

"Когато влязоха, бяха уплашени. Дадохме им вода, хляб и сланина, за да ядат", казва още украинският боец.

Друг войник допълва, че макар да знаят, че това са врагове, когато видят външния им вид, сякаш изпитват повече съжаление.

"Някои бяха ранени, имаха някакви импровизирани турникети (приспособления за кръвоспиране чрез пристягане на крайник). Предложих на единия, който беше войник на договор: "Дай да ти дам един нормален турникет, приятелю. Те все още бяха с онези стари ластици от времето на СССР!".

Украински войници в окопите край Бахмут
Украински войници в окопите край Бахмут

Украинските военни казват още, че много руснаци се страхуват да се предадат, защото са изложени на пропаганда и разкази за това, че украинците малтретират пленниците.

"Те ни казаха, че има много пропаганда при тях, дори, че тук сме канибали".

Другото, което е говорено на руснаците е, че са дошли да освободят Украйна.

"Казаха също, че "Вагнер" ги е хвърлил буквално като пушечно месо. Седяли са на позиция в продължение на четири денонощия", спомня си още за разговорите с руските войници един от украинците.

Неговата армия бавно, но не спира да напредва край Бахмут и се очаква да има още пленници. Но по въпроса дали на руснаците, които се предават, може и трябва да бъде простено, украинските военни са на различно мнение.

Има една единствена прошка – да бъдат разменени за наши момчета

"Може ли да им бъде простено? Смятам, че да, ако се предадат сами, това означава, че разбират вината си", казва един от тях.

"Няма прошка за тях. Има една единствена прошка – да бъдат разменени за наши момчета. И това ни мотивира да ги вземем в плен, а не да ги убиваме", казва друг от съратниците му.

Трети добавя, че когато си под артилерийски огън, чувстваш много човешки гняв.

"Но когато започнат да молят... както ми каза една умна жена, когато идвахме тук да защитаваме Украйна: най-важното е да останеш човек".

Смърт на двама полковници и отстъпление

На 14 май руското министерство на отбраната призна смъртта на двама висши офицери от армията - полковници от бивш доброволчески отряд на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), който се сля с руската армия. Според официалната версия те са загинали, командвайки фронтовата линия по време на поредица от атаки на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които тяхното подразделение е спряло.

„Командирът на 4-та мотострелкова бригада полк. Вячеслав Макаров лично ръководи боя. Две атаки на противника бяха отблъснати, унищожени бяха три танка, четири бойни машини на пехотата и две бронирани машини на ВСУ на Украйна. При третата атака командирът беше тежко ранен и почина при евакуация от бойното поле“, пише в сайта на руското военно министерство.

За втория загинал - полк. Евгений Бровко, се съобщава, че е служил като зам.-командир по военно-политическата работа и е „ръководил действията на личния състав, намирайки се в различен сектор за възпиране на вражески атаки“. Починал заради множество рани от шрапнели.

Украински танкове край Бахмут
Украински танкове край Бахмут

Този доста оскъден официален доклад обаче съдържа информация за мястото на смъртта на офицерите - село Ивановское край Бахмут. То се намира в левия фланг на отрядите на "Вагнер", отбелязва руската служба на Би Би Си.

Посочената 4-та мотострелкова бригада, създадени през 2014 г. в ЛНР, на 31 декември 2022 г. е официално интегрирана в руските въоръжени сили. Но за сметка на това все още се различава от нея по окомплектоване и въоръжение.

Каналът в Телеграм "Оркестърът на Вагнер" съобщи, че още в четвъртък миналата седмица бригадата не само, че не е отблъснала всички атаки, а че е "изоставила район от 3,5 км" югозападно от Ивановское.

Евгений Пригожин каза, че украинската "контраофанзива е в разгара си" и че частите на ВСУ "навлизат по фланговете", докато частите на руската армия, отговарящи за прикриването им, "практически без бой" напускат завладяната територия.

"Шойгу! Герасимов! Къде са боеприпасите? Погледнете ни, кучки!", обърна се той към военния министър и началника на Генералния щаб на Русия в присъщия си стил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG