Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втората инстанция потвърди присъдата на Саркози за корупция


Бившият президент на Франция Никола Саркози
Бившият президент на Франция Никола Саркози

Бившият президент Никола Саркози загуби обжалването на присъдата си за корупция и търговия с влияние, издадена през 2021 г., пред Апелативния съд в Париж.

Втората инстанция потвърди тригодишната му присъда. Две от тях обаче той няма да излежава в затвора. Условната част от наказанието му ще стане ефективно, ако през следващите пет години извърши друго престъпление.

Саркози има право да поиска да излежи оставащата една година от присъдата си у дома с електронна гривна, което е стандартна практика при присъди, които не надвишават две години затвор.

Адвокатът на Саркози Жаклин Лафон каза, че ще подаде жалба в най-висшата съдебна инстанция на Франция и настоя, че Саркози е невинен. Лафон нарече решението на съда "глупаво" и "несправедливо".

Същите присъди получиха дългогодишният адвокат на Саркози Тиери Ерцог и бившият висш магистрат Жилбер Азибер.

Съдът установи, че Саркози и бившият му адвокат Тиери Ерцог са сключили "корупционен пакт" със съдията Жилбер Азибер, за да получават и обменят информация за съдебно разследване. Саркози е опитал да подкупи съдия с предложение за престижен пост. В замяна магистратът е трябвало да предостави информация за разследване срещу партията на Саркози.

Така 68-годишният политик стана първият президент след Втората световна война, получил ефективна присъда. През 2011 година Жак Ширак също беше осъден за корупция, но 2-годишната присъда беше изцяло условна.

Саркози загуби и друго дело на първа инстанция - по обвинение, че е използвал финансиране за кампанията си през 2007-а от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи. Има и обвинения за прекомерни разходи за кампанията си от 2012 г, когато е изхарчил два пъти повече от позволеното по закон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG