Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на МОК се похвали с подкрепа от Радев за олимпийците от Русия и Беларус


Томас Бах говори по време на церемонията по отбелязване на 100-годишния юбилей на БОК.
Томас Бах говори по време на церемонията по отбелязване на 100-годишния юбилей на БОК.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обяви в сряда вечерта в София, че българският президент Румен Радев е декларирал подкрепа за усилията на комитета да допусне руските и беларуските олимпийци отново да се състезават.

Спортистите от двете страни бяха извадени от международните състезания заради руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари миналата година.

Германецът е на посещение в столицата по повод отбелязването на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет (БОК).

“[Радев] изрази пълна подкрепа към подхода и усилията, които Международният олимпийски комитет полага, за да се обединят всички спортисти по света. Щастлив съм, че в това отношение срещнах подкрепа от президента Радев. Той също иска атлетите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да участват на олимпийските игри”, каза Бах, цитиран от “Дневник”.

Той даде заявка, че МОК полага усилия да даде възможност на атлетите от Русия и Беларус да вземат участие на Олимпиадата в Париж догодина.

По думите на Бах в сряда “МОК излезе с препоръка към международните федерации как да процедират с участието на руските спортисти” и “искаме всички спортисти от всички олимпийски комитети да участват”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG