Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува Киев с дронове и ракети. Обявена е въздушна тревога


Дим се издига от сграда в Киев след поредица руски атаки през нощта срещу четвъртък. Снимка: Ройтерс
Дим се издига от сграда в Киев след поредица руски атаки през нощта срещу четвъртък. Снимка: Ройтерс

Русия атакува столицата на Украйна Киев с ракети и дронове в нощта срещу четвъртък, съобщиха местните власти. Обявена е въздушна тревога, а кметът на града съобщи за пожари и щети, предизвикани от руските атаки.

Това е деветата руска въздушна атака срещу Киев от началото на месеца, съобщи Би Би Си. Атакувани са и други градове в Украйна - Виница, Житомир, както и пристанищния град на Черно море Одеса, където се съобщава за един убит и двама ранени при руска ракетна атака.

По информация на ръководителя на военната администрация на Киев Серхий Попко всички руски ракети и дронове са свалени от украинската противовъздушна отбрана. Той добави, че столицата е атакувана с крилати ракети от бомбардировачи от посока Каспийско море, както и с дронове.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че падащи отломки по време на въздушното нападение са предизвикали пожари в два района. Той каза също, че няма пострадали.

Въздушна тревога беше обявена в ранните часове на деня по цялата територия на Украйна. Армията предупреди за възможни руски ракетни удари в обширен район, простиращ се от Киев до Централна Украйна, съобщи Ройтерс.

Час след обявяването на тревогата украинските военни се обърнаха към жителите на Киев с призив да останат в бомбоубежищата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в обръщение, че поредните обстрели доказват, че е необходимо още по-силно световно обединение за натиск срещу Русия и още оръжия за украинската армия.

След седмици на затишие Русия възобнови въздушните си удари по Украйна в края на миналия месец. През последните дни бяха извършени поредица атаки, като Киев често е под прицел. Последната масирана ракетна атака беше в нощта срещу вторник.

Поредицата руски ракетни удари идват на фона на очакванията за украинска контраофанзива и на частичното настъпление на силите на Киев в района на Бахмут в Източна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG