Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН ще подкрепи "правителство от експерти", каквото предлага ГЕРБ


Слави Трифонов. Снимката е архивна
Слави Трифонов. Снимката е архивна

“Има такъв народ” (ИТН) ще подкрепи “правителство от експерти”, каза председателят на партията Слави Tрифонов в изявление по партийната телевизия. Той не уточни за правителство с мандат на коя партия става дума, но кандидатката на ГЕРБ за премиер Мария Габриел предлага “експертно правителство със срок от една година”.

“За да работи парламентът, трябва да има правителство. А за да свърши работа правителството, то трябва да е експертно - от експерти, хора, които разбират. Затова ние ще подкрепим правителство от експерти”, каза Трифонов в изявлението, публикувано в страницата му във Фейсбук в четвъртък.

“Защото ако сега няма редовно правителство, след три месеца проблемите ще бъдат в пъти по-големи.”

Досега ИТН не беше посочила дали ще подкрепи или не правителство с мандата на ГЕРБ и с кандидат за премиер Мария Габриел. След среща с нея и депутати от ГЕРБ в понеделник представители на ИТН казаха, че подкрепят идеята за правителство, съставено от експерти, но искат гаранции, че то ще е дясно в икономически план.

Сега от думите на Трифонов се разбра, че ИТН ще подкрепи такова правителство.

Той нито веднъж не спомена с мандат на коя партия ще е правителството, което партията му ще подкрепи. Описанието му обаче съвпада с предложението на Мария Габриел от ГЕРБ. Тя каза в неделя, че ще предложи “експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети”.

Подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ заяви и ДПС, което каза, че е готово да предложи и експерти за кабинета.

Трите партии заедно имат 116 депутати в 49-ото Народно събрание. За мнозинство са нужни поне 121 народни представители.

“Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане” и БСП съобщиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство като кандидат за премиер от партията, спечелила най-много гласове на изборите на 2 април - ГЕРБ. През последната седмица тя търси подкрепа за кабинет, защото партията ѝ няма достатъчно депутати за мнозинство. Тя каза, че ще предложи правителство, въпреки че не събира мнозинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG