Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вучич, оставка". Десетки хиляди сърби протестираха заради действията на властите след масовите стрелби


Третият протест "Сърбия срещу насилието" в петък, 19 май 2023 г.
Третият протест "Сърбия срещу насилието" в петък, 19 май 2023 г.

Десетки хиляди хора излязоха на протест по улиците на Белград под мотото "Сърбия срещу насилието" в петък, предаде балканската служба на Свободна Европа. Те поискаха оставката на президента на страната Александър Вучич. Причина за демонстрацията е недоволство от реакцията на властите след двете масови стрелби в началото на май, при които бяха убити 18 души.

Това е третият пореден протест след случаите. Той беше иницииран от опозицията в страната, която обвинява президента Александър Вучич за създаването на атмосфера на безнадеждност и разделение в Сърбия. Според противниците му именно тя косвено е довела до масовите стрелби.

По време на протеста в петък десетките хиляди граждани блокираха някои от най-натоварените части на столицата Белград. Те носеха плакати с надписи като "Оставки на всички" и скандираха "Вучич, оставка" и "Вучич си отива".

Протестът в Белград, 19 май 2023 г.
Протестът в Белград, 19 май 2023 г.

В същото време президентът проведе митинг с привърженици на своята Сръбска прогресивна партия в Панчево, близо до Белград и и обвини опозицията, че използва масовите стрелби за политически цели.

Вучич каза още, че е получил информация от служби "от Изтока", че протестите в Сърбия са опити за "цветни революции". Той не каза за службите на кои държави говори и не даде друди доказателства за твърдението си.

Освен оставката на Вучич, сред исканията на протестиращите са и оставките на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и на директора на Агенцията за сигурност Александър Вулин.

В петък Гашич призна в парламента, че срещу стрелеца, който уби осем души при втората масова стрелба, са били подадени няколко наказателни жалби, но така и не са били разгледани от полицията.

Хората настояват и за смени в Регулаторния орган за електронни медии, закриване на таблоидите, пропагандиращи насилие и нарушаващи медийния кодекс. Настоява се и за премахването от ефира на програми, които насърчават насилие, като реалити предавания.

По-рано сръбските власти обявиха едномесечен период на амнистия за гражданите, в който да предадат нерегистрираните оръжия, за да не бъдат осъдени на затвор. Мярката е част от борбата на властите срещу притежанието на нелегални оръжия след двете масови стрелби.

При първата масова стрелба в началото на май тринадесетгодишно момче донесе в училище в центъра на Белград два пистолета на баща си и коктейли Молотов и уби осем ученици и охранител. Други шест ученици и един учител бяха ранени.

Ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

"Не очаквах да се случи у нас". Масови протести в Сърбия срещу оръжията
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG