Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армията и паравоенните в Судан подписаха споразумение за временно прекратяване на огъня


Мъж върви на фона на дим, издигащ се над сградите след въздушна бомбардировка в Северен Хартум, Судан, 1 май 2023 г.
Мъж върви на фона на дим, издигащ се над сградите след въздушна бомбардировка в Северен Хартум, Судан, 1 май 2023 г.

Двете воюващи страни в Судан подписаха късно в събота споразумение за седемдневно прекратяване на огъня. Това предаде Ройтерс, като се позова на съвместно изявление на САЩ и Саудитска Арабия.

Сраженията между суданската редовна армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) избухнаха на 15 април, след като командирът на СБП генерал Мохамед Хамдан Дагало разпръсна бойците си из цялата страна, което армията възприе като заплаха.

Това е поредното споразумение за временно прекратяване на огъня, като предишните опити за примирие бяха нарушавани минути след началото им.

САЩ и Саудитска Арабия съобщиха обаче, че за разлика от предишни прекратявания на огъня, споразумението, постигнато в Джеда, ще бъде подкрепено от американско-саудитски и международно подкрепен механизъм за наблюдение.

То ще влезе в сила в понеделник вечерта местно време.

Боевете между редовната армия и СБП доведоха Судан на ръба на хуманитарна криза, като повече от един милион души се смятат за разселени, съобщи Би Би Си.

Запасите от храна, пари и стоки от първа необходимост бързо намаляха. Хуманитарните организации съобщиха, че не успяват да осигурят достатъчна помощ в столицата Хартум, която е най-засегната от насилието.

По-рано този месец ООН предупредии, че очаква над 800 000 бежанци от Судан, ако сраженията продължат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG