Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Войната не е мир". ПП-ДБ осъди хвърлянето на червена боя по Дома на Европа в София


Дома на Европа след проруския протест.
Дома на Европа след проруския протест.

“Продължаваме промяната- Демократична България” (ПП-ДБ) осъди хвърлянето на червена боя по Дома на Европа от участници в проруско шествие в неделя. В позиция си коалицията призова да се наричат нещата с истинските им имена: "Войната не е мир. Когато твърдиш, че си за мир, не подкрепяш страната, която е запалила войната".

В сградата, която беше залята с червена боя в неделя, са разположени представителството на Европейската комисия и бюрото на Европейския парламент в София. В протеста, наречен "Поход за мир и неутралитет", се включиха симпатизанти и политици на "Възраждане" и БСП. В шествието се развяваха руски знамена, а самите му искания повтарят официалната руска позиция за войната в Украйна.

По-рано вандалската проява беше осъдена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутати от ПП-ДБ в профилите им във Фейсбук, както и ЕК, ЕП и външното министерство на България.

Все още няма съобщения за задържани за проявата.

Коалицията ПП-ДБ нарича демонстрациите, които се проведоха в няколко български градове “срамни” и добавя, че те защитават “насилници, агресори, престъпници”.

“На всички, които вярват в лъжата „поход за мир“, трябва да е пределно ясно, че за да се постигне мир, трябва агресорът да бъде спрян, а не един цял народ да бъде унищожаван. Това означава агресорът да напусне суверенната територия на Украйна и там да се върне мирът”, се казва в позицията.

Руското знаме на "похода за неутралитет".
Руското знаме на "похода за неутралитет".

В ПП-ДБ вярват, че "поход за мир" не може да бъде със знамена на чужди държави, нито може да подкрепя режим, в който ракети събарят жилищни блокове, убиват цивилни граждани и оставят кървави парцали там, където доскоро се е чувал детски смях.

“Има един човек, който е отговорен за войната – това е Владимир Путин. Мир иска Украйна, мир иска Европа, мир иска България, но Путин иска война”, се казва още в позицията.

Позиция публикува и неправителствената организация Атлантически съвет, която оцени действията на протеста, като “начало на открита улична атака срещу европейския избор и път на България и като сигнал за метеж и започване на гражданска война”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG