Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията издирва демонстрантите, които напръскаха с червена боя Дома на Европа в София


Почистване на сградата на Дома на Европа в София, 22 май 2023 г.
Почистване на сградата на Дома на Европа в София, 22 май 2023 г.

Столичната полиция установява самоличността на хората, хвърляли яйца и пръскали с червена боя по сградата на Европейската комисия (ЕК) в София. Това стана в неделя на по време на поредния проруски "Поход за мир и неутралитет". В същото време Столичната община не е одобрявала шествието да минава оттам.

То е организирано от няколко неправителствени организации и отделни граждани, в него се включиха и политици от проруската партия "Възраждане", БСП и Мая Манолова. Въпреки че участниците в демонстрацията излязоха с искания за военен неутралитет на България, много от тях носеха руски знамена.

Сигнал за вандалската проява в получен в МВР около 16:30 часа в неделя. По случая е образувано досъдебно производство за хулиганство и грубо нарушаване на обществения ред. За него Наказателния кодекс предвижда затвор до две години или пробация, както и обществено порицание.

Сега МВР преглежда записи от видеонаблюдението на сградата и търси извършителите.

Разрешеният маршрут на похода не е включвал сградата на Дома на Европа, казаха от общината пред Свободна Европа.

Назабавна и остра реакция на проявата имаше от Европейската комисия, и европарламента, както и външното министерство на България. Акцията беше осъдена от "Продължаваме промяната - Демократична България", както и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вече повече от година продължава войната, която Русия започна срещу Украйна. Москва продължава настъпателните си действия на територията на Украйна въпреки призивите на ЕС, НАТО и САЩ да прекрати нападенията, въпреки санкциите срещу нея и военната помощ, предоставяна на Киев.

От началото на руската инвазия в Украйна "Възраждане" и БСП заемат проруска позиция. Те гласуваха против изпращането на военна помощ за Украйна, като повтаряха заблуждаващите твърдения, че предоставянето на подкрепа може да въвлече България във войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG