Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е отново в изолатор, за 16-и път


Плакат в защита на Навални, на който пише "Днес е Навални, утре си ти".
Плакат в защита на Навални, на който пише "Днес е Навални, утре си ти".

Руският опозиционен политик Алексей Навални, който излежава присъда в наказателна колония във Владимирска област, е вкаран за шестнадесети път в затворническия изолатор. Това съобщи неговият сътрудник Иван Жданов пред Радио Свобода.

По думите на Жданов Навални е получил още 15 дни в изолатора. Причините не се съобщават. Сред предишните причини за строгото наказание са заради разкопчано копче и отказ да измие оградата. Общо критикът на руския президент Владимир Путин е прекарал повече от 165 дни в изолатора.

Миналата седмица сътрудниците на Навални обявиха световната акция "Не сте сами" в подкрепа на опозиционера. Те призоваха хората да излязат на централните площади на градовете на рождения ден на Навални - 4 юни. Те обещаха също така да осигурят "необходимата правна подкрепа" на тези, които участват в акциите в Русия, където протестите обикновено се потушават от полицията.

В понеделник независимият социологически проект Russian Field публикува резултатите от проучване сред руснаци за предстоящите президентски избори, според което близо 2% от анкетираните биха гласували за Навални.

От началото на година десетки активисти, адвокати и лекари в Русия призовават руския президент Владимир Путин, Генералната прокуратура и президентския Съвет по правата на човека да се намесят на фона на съобщенията, че здравето на Навални драстично се е влошило.

През 2020 г. опозиционерът едва оцеля след опит за убийство с нервнопаралитичното вещество Новичок. Той обвини за нападението руския президент Владимир Путин. Кремъл отрече да е свързан със случилото се.

След лекуване в германска болница Навални се завърна в Русия, където веднага беше арестуван и осъден на общо 11,5 години затвор по стари обвинения в мошеничество и неуважение на съда.

През юни 2022 г. Навални беше преместен от колония с общ режим в колония със строг режим. Той и сътрудниците му смятат наказателното преследване за политическо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG